Image

Byggboomen leder till underhållskris

BYGG Det är kris när det gäller de kommunala fastigheternas underhåll i Trelleborg. Både pengar och entreprenörer saknas. - Vi får 12,5 miljoner till underhållet men skulle behöva 20 miljoner kronor, säger kommunens fastighetschef Roland Persson till Sydsvenskan.
Publicerad den 12 Mars 2008

Konjunkturen på byggmarknaden har lett till att det har blivit allt dyrare att komma tillrätta med alla fel. Trelleborgs kommun äger fastigheter till ett värde av cirka två miljarder kronor. Beräkningar visar att det kan kosta minst 80 miljoner kronor att åtgärda alla brister i fastigheterna, skriver Sydsvenskan.

Till skillnad från tidigare år, då kommunens budget klubbades under senhösten, kommer Trelleborgs budget för nästa år att fastställas redan före sommarsemestrarna. Det innebär att fastighetsförvaltningen redan nu flaggar för en större pott pengar för renovering än vad man traditionellt gjort förr om åren.

För de 233000 kvadratmeter fastighetsyta som kommunen äger ska under det här året 12,5 miljoner kronor gå till underhåll. I själva verket behövs det 20 miljoner kronor. På grund av underskottet ökar det bristande underhållet.
– Det går att leva på röta en tid, men efter en tid måste man göra något åt situationen. Prisnivån är så att kostnaden för underhållet bara ökar, säger Roland Persson till tidningen.

Byggboomen har dessutom inneburit att exempelvis kostnaderna för nya förskolor har skjutit i höjden. Den nyligen öppnade förskolan Udden på Stavstensudde, några kilometer väster om Trelleborgs centrum, kostade 27000 kronor per kvadratmeter.
– Bara för några år seden kostnadsberäknades en sådan byggnad till 16000 kronor per kvadratmeter, säger Roland Persson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige