Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

Brett fallande bostadspriser i december

Bostäder Huspriserna sjönk i alla regioner i december och allra mest i Storgöteborg följt av Norra Sverige. Lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner och som mest i Norra Sverige. Prisnedgångarna på både hus och lägenheter i Norra Sverige de senaste tre månaderna sticker ut jämfört med övriga regioner. Detta visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI baserat på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under december.
Publicerad den 3 Januari 2022

Lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner i december. Mest föll de i Norra Sverige (-2,3 %). Mest steg de i Storgöteborg (1,2 %).
– Med undantag för Storgöteborg, ligger lägenhetspriserna nu under all time high i samtliga regioner. De senaste tre månaderna har lägenhetspriserna fallit med nästan 6 procent i Norra Sverige. Här sticker prisfallet ut jämfört med övriga regioner, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Huspriserna föll i samtliga regioner i december. Som mest föll de i Storgöteborg (-2,5 %) tätt följt av Norra Sverige (-2,2 %).
– I flera av regionerna kan nog prisnedgångarna anses ligga inom ramen för vad man kan förvänta sig av en decembermånad då det normalt är lugnare på bostadsmarknaden. Prisnedgångarna i Storgöteborg och Norra Sverige är dock relativt stora, säger Robert Boije.

– De senaste tre månaderna har huspriserna fallit med över sex procent i Norra Sverige vilket följer samma mönster som för lägenheterna. En möjlig förklaring kan vara att den prishöjande effekt coronapandemin haft i kölvattnet av distansarbete nu klingar av, säger Robert Boije.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige