Image

Bransch i medvind hindras av politisk handläggning och formalia

Sverige Det ser ljust ut för den svenska bygg- och fastighetsbranschen under den kommande tolvmånadersperioden, det visar revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons årliga bygg- och fastighetsrapport. Men företagens tillväxt hindras av handläggning och formalia, brist på kompetens och politiska beslut som inte har någon reell påverkan.
Publicerad den 15 December 2015
Andreas Adolphsson. Bild: Grant Thornton
Andreas Adolphsson.

100 av Sveriges största bygg- och fastighetsbolag har deltagit i årets undersökning. Nästan hälften av de tillfrågade tror på ökade investeringar, vilket är en rejäl svängning jämfört med 2014, då bara drygt var tionde trodde på ökade investeringar. Årets undersökning visar också att fler utländska aktörer är intresserade av att investera i svenska fastigheter. Speciellt i befintliga, uthyrda projekt, där det skett en tydlig ökning med 16 procentenheter jämfört med förra året, enligt Grant Thornton.

Några av slutsatserna:
• Företagen har kapacitet att påbörja fler projekt. Majoriten av de tillfrågade företagen har kapacitet att påbörja eller beställa fler projekt. Men både byggföretag och fastighetsägare menar att de hindras av handläggningstider, planprocesser och markbrist. Tre av tio byggföretag menar också att bristen på arbetskraft leder till att färre projekt påbörjas.

• Politiken mer negativ än positiv för branschen. Fyra av tio bygg- och fastighetsbolag anser att den politik som nu förs om bostadsbyggande varken är positiv eller negativ för branschen. Vart fjärde bolag anser att politiken är negativ. De menar dock att varken diskussionerna om lånetak eller amorteringskrav påverkar planeringen av nya byggprojekt.

• Brist på kompetens i Sverige. Tre av tio säger att de anlitar underentreprenörer med utländsk arbetskraft. Anledningen är först och främst personalrelaterad, där man upplever brist på lämplig kompetens och erfaren, yrkeskunnig personal. Även det svenska löneläget påverkar en del.

• Jämställdhet. Både byggföretag och fastighetsbolag har ungefär en tredjedel kvinnor representerade i ledningsgruppen, medan två av tio i styrelsen är kvinnor. Detta innebär att branschen motsvarar Sverige generellt när det kommer till kvinnlig representation i ledning och styrelse.

- Det är intressant att branschen satsar på fortsatt tillväxt och tror på fler investeringar. Bygg- och fastighetsbranschen är väsentlig för Sveriges tillväxt. Men vi märker att byggprojekten hakar upp sig på grund av oerhört långa handläggstider. Det är väldigt långa ledtider i allt från planprocesser till fastighetsbildningar. Även bristen på arbetskraft hindrar eller försenar många projekt. Det finns en tröghet i branschen som påverkar utvecklingen, och politiken som förs tycks inte bidra till att påskynda byggandet, säger Andreas Adolphsson, partner och ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Fastigheter & Bygg.

Om undersökningen
Bygg- och fastighetsrapporten ges i år ut för nionde gången. Resultatet bygger på intervjuer med 100 av de 300 största bygg- och fastighetsbolagen i Sverige, uppdelat på 50 bygg- och fastighetsförvaltningsföretag och 50 fastighetsägare. Intervjuerna med vd eller annan beslutsfattare har genomförts under september 2015 av företaget Prospector.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Grant Thornton på Branschguiden

Grant Thornton är ett av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag med över 1250 medarbetare på 24 orter runt om i Sverige. Grant Thornton är medlem i det internationella nätverket Grant Thornton International Ltd, som har fler än 47 000 medarbetare och finns i över 133 länder.
Grant Thornton erbjuder tjänster inom revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning och är stolta över att över att vi har tilldelats utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare 2017.
I branschgruppen Real Estate and Construction (”Fastighetsgruppen”) har Grant Thornton samlat sin speci...

Läs mer om Grant Thornton på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Corem säljer Gallerian Kvasten i Kalmar

Ekonomi/Finansiering Lokala medier rapporterar att Gallerian Kvatsen i centrala Kalmar stått tom under en längre tid. Fastighetssverige ringde upp Corems transaktionschef Peeter Kinnunen för att få veta mer om försäljningen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige