Image

Botrygg köper nedgångna hus i Gårda

Transaktioner Göteborgs stad säljer de nedgångna husen utmed Fabriksgatan i Gårda till Botrygg som varsamt ska rusta upp dem med låga hyreshöjningar – max 500 kronor i månaden.
Publicerad den 18 Juni 2018

Försäljningen av husen och marken är en fortsättning på de två markanvisningar som Botrygg fått 2015 och 2016.

Fastigheterna övertogs för cirka 50 år sedan av staden för att ge plats åt nya E6, och hälften av de två södra kvarteren Cedern och Eken revs. De kvarter som idag finns kvar behövde aldrig tas i anspråk för utbyggnaden.

I dessa båda kvarter finns cirka 100 lägenheter och fem lokaler. Enligt tidigare beslut vill fastighetsnämnden att byggnaderna ska stå kvar över lång tid och varsamt rustas upp. Lägenheterna har låga hyror och de är därför viktiga för bostadsförsörjning och mångfald i boendet.

Byggnaderna med sina träpaneler kan dessutom ses som ett minnesmärke över den tid de byggdes.

Botrygg har haft en dialog med de boende där man redovisat en upprustning som skulle innebära en hyreshöjning som motsvarar maximalt 500 kronor per månad och lägenhet. Enligt bolaget har de boende ställt sig positiva till hyresnivån och graden av renovering.

Vid överlåtelsen av fastigheterna har fastighetskontoret satt upp en rad villkor. Bland dessa kan nämnas att de säljs med överlåtelseförbud vilket syftar till lägenheterna under åtminstone tio år ska förbli hyresrätter. En förändring av upplåtelseformen kräver tillåtelse av fastighetsnämnden.

Botrygg ska garantera varsam upprustning så att hyrorna fortsatt blir jämförelsevis låga. Företaget ska även förbinda sig att lämna ett visst antal lägenheter till fastighetskontoret för uthyrning till boendesociala ändamål.

Genom försäljningen kan Botrygg tillsammans med staden driva arbetet med en detaljplan framåt Ambitionen i det kommande arbetet med att ta fram en ny detaljplan är att skapa möjlighet för till exempel kontor, hotell och bostäder, samt att den nya bebyggelsen också ska fungera som ett bullerskydd. En kompletterande bebyggelse kan även ge möjlighet till bättre placering av friskluftsintag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige