Image
Per-Arne Sandegren
Per-Arne Sandegren Bild: Svensk Mäklarstatistik

Bostadsrättspriserna upp i november – villapriserna oförändrade

Bostäder Under november ökade priserna på bostadsrätter med en procent medan priserna på villor var oförändrade. Prisutvecklingen på årsbasis har ökat något till +7 procent för bostadsrätter och oförändrat för villor jämfört med föregående månad på +11 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 December 2020

Bostadsrätter
– Den senaste månaden steg priserna i storstadsområdena med +2% i Storstockholm och +1% i Stormalmö medan de var oförändrade i Storgöteborg. I innerstäderna ökade priserna med +1% i Stockholm och Malmö medan de minskade med -1% i centrala Göteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Den senaste månaden noterar vi ökningar i samtliga storstadsområden på +1%. Att rikssiffran är lägre beror på att prisnivån på villor sålda utanför storstadsområdena, som står för 70% av antalet, var oförändrade under november. Årstakterna varierar, +10% i Storgöteborg medan såväl Storstockholm som Stormalmö ligger på +14%, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– Antal sålda bostäder fortsätter att vara högt. Under november såldes nästan 11 000 bostadsrätter vilket är sex procent fler än samma månad förra året. Antal sålda villor var 3 400 vilket var nio procent fler än förra året. Totalt under årets första elva månader har det sålts nästan 150 000 permanentbostäder vilket är fem procent fler än motsvarande månader förra året.

Nästan hälften av Mäklarsamfundets medlemmar har spått stigande priser och lågt utbud på framför allt villamarknaden under sista kvartalet. När året nu börjar gå mot sitt slut kan vi konstatera att den prognosen var träffsäker. Den höga aktiviteten på bostadsmarknaden beror, utöver den numera välkända coronaeffekten, mycket på låga räntor, lågt utbud och den förda stimulanspolitiken. En viktig faktor har också varit branschens snabba omställning och hårda arbete med trygga och tydliga smittskyddsrutiner vid visningar, säger Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige