Image
Per-Arne Sandegren
Per-Arne Sandegren Bild: Svensk Mäklarstatistik

Bostadsmarknad i olika riktning under oktober

Bostäder Bostadsmarknaden visade upp en blandad bild med både upp- och nedgångar i storstadsområdena i oktober. På riksnivå ökade priserna på bostadsrätter med en procent medan de var oförändrade för villor. Årstakten för bostadsrätter är nu +7 procent och +15 procent på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 5 November 2021

Bostadsrätter:
– Mest har priserna ökat i Storstockholm och i centrala Malmö där prisuppgången var två procent. I de centrala delarna av Stockholm ökade priserna med en procent medan de var oförändrade i övriga redovisade områden. Årstakterna varierar mellan +6 procent och +11 procent där de högsta nivåerna alltjämt är i Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor:
– Villapriserna i Storstockholm och Storgöteborg ökade med en procent i oktober medan de minskade med en procent i Stormalmö. Årstakten är nu +15 procent i Storstockholm, +14 procent i Storgöteborg och +18 procent i Stormalmö. Även här ligger alltså Malmö i topp, säger Per-Arne Sandegren.

Fritidshus
– Under året har vi rapporterat om stora prisökningar på bostadsrätter och villor. Priserna på fritidshus har också ökat i kraftigt. Årstakten är nu uppe i +20 procent. Det genomsnittliga priset på ett fritidshus i riket är 2,4 miljoner kronor de senaste 12 månaderna. Det är förstås stora lokala prisvariationer. De dyraste fritidshusen hittar vi i Stockholms län där medelpriset är 3,6 miljoner och de billigaste i Kronobergs län med 1,1 miljoner, säger Per-Arne Sandegren.

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– När i stort sett samtliga restriktioner nu tagits bort ser vi hur bostadsmarknaden återvänder till ett mer normalt läge där pandemin inte driver förändring i samma utsträckning som tidigare. Prisutvecklingen är stabil, men med geografiska variationer. Nu är det framför allt livshändelser och ett stort underliggande flyttbehov som driver marknaden, men vi ser samtidigt inte någon tendens till att man vill lägga mindre pengar på sitt boende än under pandemin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige