Image

Borås ska bli bäst i landet inom textil och design

UTHYRNING I går togs det avgörande beslutet som innebär att Svenskt Konstsilkes halvt övergivna fabrik Simonsland i Borås kommer att förvandlas till ett textil- och designkluster.
- Satsningen på Simonsland innebär att vi återtar rollen som den självklara ettan bland Sveriges städer inom de här områdena. Målet är att bli etta i hela Norden, säger Hans Alkmark, som arbetar som kommunens projektledare för omvandlingen.
Publicerad den 11 Juni 2010

I går tog Högskolestyrelsen det avgörande beslutet som innebär att Textilhögskolan i Borås flyttar till Simonsland i stället för till nybyggda lokaler i Akademiska Hus regi.

Textilhögskolan flyttar in på 10 000 kvadratmeter år 2013.

Villkoret från högskolans sida var att kommunen satsar på att flytta flera av sina verksamheter till Simonsland, vilket man har för avsikt att göra.

- För stadens del innebär det här att en ny stadsdel som har legat i träda öppnas upp. Det är en fantastisk miljö, och ett mycket viktigt stadsutvecklingsprojekt, säger Hans Alkmark till Fastighetssverige.

Han har bytt sin post som kommunchef till att på heltid vara projektledare för kommunen i omvandlingen av Simonsland.

Från kommunens sida kommer man att flytta hit verksamheter i storleksordningen 20 000 kvadratmeter.

Det handlar i första hand om Textilmuséet, Proteko (en stiftelse som bildades i samband med tekokrisen och som arbetar främst med utbildning och arbetskraftsförmedling inom textilnäringen), Espira Tillväxtcenter (en annan stiftelse som tjänar som företagsinkubator) och Marketplace Borås (en mötes- och handelsplats inom Simonslands målverksamheter).

Fastighetsbolaget Kanico äger den cirka 60 000 kvadratmeter stora fabriken.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige