Bobarometern 2019: Majoriteten av svenskarna tror på ökade bopriser

Bostadsområde. Bild: Istock
Bostadsområde.

Publicerad den 11 Juli 2019

Skicka till e-post

Bostäder Drygt var femte svensk vill flytta det närmaste året, men många hindras på grund av höga priser och kravet på kontantinsats. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern. Och kanske väntar än högre priser framöver. Närmare hälften av svenskarna spår nämligen en positiv prisutveckling på bostadsmarknaden i år. En av tre svenskar tror att priserna kommer att stiga upp till tre procent, medan 13 procent tror på en ökning mellan fyra och sju procent.

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern, framtagen av Kantar Sifo, visar att 48 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. Trots medierapporteringen om sjunkande priser på bostadsmarknaden har närmare varannan svensk en positiv syn på prisutvecklingen. Majoriteten av de som tror på prisuppgångar förväntar sig en ökning om en till tre procent. Endast 15 procent tror att bostadspriserna kommer att sjunka, en markant minskning gentemot fjolåret då så många som var fjärde trodde på lägre bostadspriser.

– Efter ett år av i stort sett stillastående priser på bostadsmarknaden kan vi nu syna en positiv prisutveckling, trots att utbudet är rekordhögt. Ett stort utbud av bostäder brukar generellt sett innebära prispress, men statistiken visar på en uppgång, även om den är blygsam. Under maj månad har vi haft fler lägenheter till salu än på länge, vilket indikerar en stabilisering och bättre dynamik på marknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Höga trösklar för flyttsugna svenskar

Bobarometern har även undersökt svenskarnas planer på att byta boende. 22 procent planerar att flytta eller byta bostad under det närmste året. Det är främst unga i åldern 18–29 år som är flyttsugna, det uppger hela 39 procent av dem. Endast var tionde svarande i åldern 60–74 år planerar en flytt under 2019. Varannan svensk upplever dock hinder med att köpa eller byta bostad i dagsläget. De främsta faktorerna som hindrar svenskarna att flytta är höga priser och kravet på kontantinsats. Närmare var femte svensk tycker att prisläget är för högt och var tionde upplever problem med kontantinsatsen.

– Bostadsregleringarna gör det komplicerat att byta och köpa bostad. För att kunna öppna dörrarna och sänka trösklarna – framför allt för unga människor – att komma in på bostadsmarknaden behöver regleringarna ses över. Lånetaket var exempelvis en god sak när det infördes. Men i kombination med amorteringskrav, skuldkvotstak med mera blir allt fler människor inlåsta i sina boenden samtidigt som det utesluter flera grupper att ens komma in på den. Tyvärr ser vi att detta slår hårdast mot förstagångsköpare, men även personer som ligger i skilsmässa och barnfamiljer som behöver större boende, säger Liza Nyberg.

Bland de svenskar som vill flytta önskar en fjärdedel att flyttlasset går till en medelstor stad. I åldersgruppen 30 till 39 år önskar flest flytta till en förort till en storstad. Bland svenskar mellan 40 och 49 år lockas flest av en flytt till glesbygden.


- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

SBS vd: "Siffrorna talar sitt tydliga språk"

Bostäder Studentbostäder i Sveriges vd Rebecka Eidenert om miljardförvärvet i Luleå, bolagets expansionsplaner och studentbostadskrisen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Kvarteret Kungsfiskaren.

De får utveckla nytt kvarter i SträngnäsEva Landén.

Corem vidareutvecklar Pro Stop BoråsSBAB: Kort bindningstid fortsatt populärast+ Plus
Per Ekelund.

Ekelund om vd-livet efter avnoteringenPontus Werlinder.

Telge Bostäder köper i MölnboUppsalahem väljer Cykelfabriken för sin flytt till nya och moderna lokaler i Uppsala.

Ihus hyr ut till Uppsalahem i Cykelfabriken+ Plus
Torslanda Property Investment äger, förvaltar och hyr ut fastigheten Sörred 8:4 lokaliserad i Göteborg. Volvo Cars är för närvarande den enda hyresgästen och kontraktet löper till slutet av december 2024.

Spelet bakom miljardaffären i GöteborgIlija Batljan, vd för SBB.

SBB köper fastighetsportfölj av HumanaFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Annica Ånäs.

Atrium Ljungberg säljer bostadsområde till HSBHenrik Saxborn.

Castellum: Fortsatt stark hyrestillväxtRutger Arnhult, vd för Klövern.

Klöverns fastighetsportfölj uppe i 55 miljarderFredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Marginella uppgångar i Vasakronans delårsrapportAnders Nissen, vd för Pandox.

Pandox: Förändrad redovisning av fastighetsskatt påverkar intäkterAnders Danielsson, Skanskas vd.

Rättsprocesser ger Skanska resultat-uppsvingFlyggodslagret.

Catena tecknar logistikavtal med DHLJan-Olof Backman.

Ny styrelseordförande i Credentia+ Plus
Lennart Schuss.

Schuss: "Trodde inte att det skulle gå så här bra"Söderport, ägt av Jens Engwalls Nyfosa och David Mindus Sagax, miljardsäljer till Torslanda Property Investment.

Söderport säljer för 2,3 miljarderIngvor Sundbom säger upp sig som CFO på Heimstaden och ersätts tillfälligt av Magnus Nordholm.

Heimstadens CFO lämnar bolagetStina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.

Nyfosa förvärvar portfölj i Malmö
Se fler nyheter