Image
Skanska säljer till Barings.
Skanska säljer till Barings. Bild: Skanska

Barings miljardköper logistik av Skanska

Transaktioner Skanska säljer en svensk logistikportfölj med totalt sex projekt till Barings. I ett första skede kommer försäljningen av två av projekten, för totalt cirka 1,1 miljarder kronor, att bokföras av Skanska Kommersiell Utveckling Norden i det fjärde kvartalet 2021. Tillträdet till fastigheterna sker vid färdigställandet 2022 och 2023.
Publicerad den 21 Oktober 2021

De två fastigheterna som den första fasen av portföljaffären avser omfattar dels ett projekt i Helsingborg om 44 000 kvadratmeter, som hyrdes ut till Greenfood i det andra kvartalet 2021, dels ytterligare ett projekt i Helsingborg. Totalt omfattar portföljen cirka 128 000 kvadratmeter projekt som är belägna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.
– Vi upplever stor efterfrågan på våra moderna och flexibla logistikprodukter i de expansiva logistiknoderna i landet. Det känns riktigt roligt att göra ytterligare affärer tillsammans med Barings som är en starkt växande aktör inom bland annat logistikfastigheter, säger Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg.

Kvarvarande fyra projekt, som ännu ej är byggstartade, kommer att bokföras till ett sammantaget värde av cirka 1,0 miljarder kronor under 2022, då samtliga villkor förväntas vara infriade. Tillträdet av dessa fastigheter sker i takt med färdigställandet under 2022 och 2023.
– Vi är väldigt stolta och glada över förtroendet att genomföra ytterligare en affär med Skanska. Genomförandet av detta off market-förvärv är ett tydligt bevis på vikten av att som internationell aktör vara verksam med en lokal organisation. Speciellt i tider med hög konkurrens och särskilt nu när logistikmarknaden i regionen upplevt en längre period av stark tillväxt. Det låga utbudet av toppmoderna, hållbara logistikytor i AAA-lägen har varit särskilt tydligt på den svenska marknaden, säger Thorsten Slytå, vd för Barings Real Estate Sweden och Nordenchef Barings Real Estate.

Projekten har grön profil och byggs bland annat med grön betong och med solceller på taken. Fastigheterna uppfyller kraven för certifieringen "GreenBuilding - ny byggnad" och ambitionen är miljöcertifiera projekten.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige