Image

Balder och AP3 miljardköper

Transaktioner Balder och Tredje AP-fonden förvärvar bostadsfastigheter för två miljarder kronor i Stockholm och Öresund.
Publicerad den 1 Juli 2016
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin. Balder och AP3 köper bostäder för två miljarder av Aberdeen. Bild: Werner Nystrand
Balder och AP3 köper bostäder för två miljarder av Aberdeen.

Fastighets AB Balder och Tredje AP-fondens gemensamma bolag har idag avtalat om att förvärva en portfölj om 21 bostadsfastigheter från Aberdeen. Fastigheterna har en total yta om 71 000 kvadratmeter och omfattar cirka 1 200 lägenheter belägna i Stockholm och Öresundsregionen.

– Denna portfölj passar mycket bra in i vår långsiktiga satsning på bostäder tillsammans med Tredje AP-fonden, säger Balders vd Erik Selin.

Fredrik Eliasson, fund manager på Aberdeen:
– Avyttringen sker tidigare är ursprungligen planerat då vi redan har överträffat Fondens målavkastning och investerarnas förväntan. Vi kan konstatera att vi har varit framgångsrika i val av både städer och objekt, vilket har förstärkt värdetillväxten. Det är glädjande att se att Aberdeens lokala fastighetskompetens tillsammans med investerarnas förtroende och starka engagemang har lett till att vi kan utnyttja det förmånliga marknadsläget för bostadsfastigheter, säger han.

Magnus Kenning, Aberdeens transaktionschef i Sverige:
– Vi tar nu nästa steg och arbetar med en uppskalad modell för bostadsinvesteringar i Europa med samma höga kvalitet som den Svenska bostadsfonden. Aberdeen förvaltar redan idag bostadsfastigheter med över 10 000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder Euro globalt. Vi har lokala fastighetsteam med en gemensam investeringsprocess på plats i 12 länder i Europa vilket ger oss en unik plattform. Vi kommer att fokusera på investeringar i europeiska städer med stark tillväxt där byggandet av nya bostäder inte hänger med efterfrågan. Flera av dessa städer finns i Sverige och övriga Norden. Vi är redan igång och letar efter dessa investeringar.

Leimdörfer och MAQS har varit Aberdeens rådgivare i denna transaktion.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige