Image
Erik Selins Balder har fått en direktanvisning för bostäder på en fastighet som idag huserar en bensinstation.
Erik Selins Balder har fått en direktanvisning för bostäder på en fastighet som idag huserar en bensinstation. Bild: Balder/Stockholm stad

Balder får efterlängtad markanvisning i Stockholm

Bygg/Arkitektur Bolaget får en direktanvisning för bostäder på stadens mark i Midsommarkransen. På fastigheten huserar idag en bensinstation.
Publicerad den 17 Augusti 2022

Markanvisningen till Balder är en direktanvisning för cirka 65 lägenheter på mark inom stadens fastighet Eremiten 2 i Midsommarkransen. Balder föreslår att lägenheterna ska upplåtas med hyresrätt och inom förslaget föreslås även kommersiella lokaler i bottenvåningen.

Den aktuella fastigheten är idag upplåten med arrende till ST1 Sverige som har en bensinstation på platsen. Markanvisning och ny detaljplan förutsätter att den här stationen avvecklas och att arrendeavtalet upphör efter stadens uppsägning. Arrendeavtalet är uppsagt och upphör den 31 december 2023.

Inom samma framtida detaljplan kommer även en utökad markanvändning prövas för den angränsande tomträtten Kilaberg 1 som är upplåten med tomträtt till Balder. Utöver lättare industriändmål möjliggörs även skola och kontor.

Balder har sökt markanvisning på platsen under en längre tid och 2021 tog man tillsammans med staden fram en projektidé som omfattar det nuvarande förslaget med bostäder och kommersiella lokaler. Platsen är även sedan tidigare utpekad för förtätning med bostäder enligt programmet för Aspudden Midsommarkransen som togs fram 2013.

Exploateringsnämnden ska besluta om direktanvisningen vid nästa sammanträde den 25 augusti. Exploateringskontoret bedömer att arbetet med detaljplanen kommer att pågå i cirka 24 månader och Balder planerar sin byggstart till år 2026 med första inflyttning år 2027.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige