Image

Attefall: Bort med kommunala särkrav

Juridik Bostadsminister Stefan Attefall skriver på DN Debatt i dag om kommunala särkrav. Målet är att de ska tas bort under 2015, samtidigt som energikraven i föreskrifterna ska skärpas.
Publicerad den 12 September 2013
Stefan Attefall. Bild: Johan Ödmann
Stefan Attefall.

Byggkravsutredningen konstaterade under förra året att de kommunala särkraven gör att byggkostnaden för nya bostäder ökar med 10-15 procent till följd av särkraven.

Attefall skriver nu:

”Regeringen föreslår att det inte längre ska vara möjligt för kommunerna att ställa egna tekniska egenskapskrav, det vill säga krav som går längre än de nationella normerna när det ska byggas villor, bostadsrätter och hyresrätter i kommunen. Förslaget kommer inom kort att gå ut på remiss och målet är att det ska träda i kraft under 2015.

De kritiker som säger att detta skulle sätta stopp för innovativa byggprojekt med miljöprofil har fel. Många byggbolag bygger i dag med långt skarpare egna gränser än Boverkets regler, och de har även i fortsättningen alla möjligheter att bygga hur energisnålt de vill. Självklart kan kommunerna sätta upp vilka energiregler som helst för sina egna lokaler, men ska alltså inte kunna använda sin myndighetsroll för att ställa krav på andra att bygga på annat sätt än vad som följer av de nationella reglerna. Kommunerna kan också uppmuntra projekt som använder ny teknik och som pressar gränserna för hur klimatsmart vi kan bygga. Men kommunerna ska inte kunna sätta egna, specifika tekniska regler som de kräver att byggbolagen håller sig till. Det blir spretigt och dyrt och drabbar i slutändan de boende genom högre priser på bostäder.
Sverige har och ska även fortsättningsvis ha höga miljöambitioner. Vi har världens högsta koldioxidskatt och vi deltar i handeln med utsläppsrätter. Det är viktigt med ökad forskning och att satsa på demonstrationsprojekt av ny teknik.

Jag har stor respekt för att kommunala företrädare vill ställa långtgående krav på byggnaders energiförbrukning. Men jag är övertygad om att det görs bäst på nationell nivå. I stället för en röra av kommunala regler bör vi ha ambitiösa krav som är samma för alla och samhällsekonomiskt motiverade. Regeringen inleder därför också omgående arbetet med att se över de nationella kraven för energiförbrukning i syfte att skärpa kraven.

Låt oss gemensamt arbeta för en politik som både leder till bättre miljö och bättre förutsättningar för att bygga billigare bostäder. På detta sätt kan vi få fart på bostadsbyggandet och minska bostadsbristen samtidigt som miljöambitionerna är fortsatt höga.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige