Image

Atrium Ljungberg skriver upp värdena

Bolag Orealiserade värdeförändringar på 366,4 miljoner kronor (0) ger Atrium Ljungberg ett resultat för Q1 på 2,29 kronor per aktie (0,13).
Publicerad den 21 April 2015
Ingalill Berglund. Bild: Atrium Ljungberg
Ingalill Berglund.

Nettoomsättningen ökade till 580 miljoner kronor (562) varav hyresintäkter ökade till 515 miljoner kronor (495).

Uthyrningsgraden uppgick till 93 procent (2014-12-31, 93), inklusive projektfastigheter.

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen ökade till 344,2 miljoner kronor (328,6), vilket motsvarar en överskottsgrad om 67 procent (66). Ökningen i driftöverskottet är i huvudsak hänförlig till färdigställda projekt samt fastighetsförvärv.

Resultat före värdeförändringar ökade till 222,7 miljoner kronor (210,5).
Orealiserade värdeförändringar fastigheter uppgick till 366,4 miljoner kronor (0) på grund av lägre avkastningskrav. Orealiserade värdeförändringar derivat uppgick till -198,5 miljoner kronor (-190,6) då marknadsräntorna under perioden har fallit.

Periodens resultat uppgick till 305,7 miljoner kronor (16,9), vilket motsvarar 2,29 kronor per aktie (0,13). Ökningen förklaras i huvudsak av ett ökat driftöverskott på grund av färdigställda projekt och fastighetsförvärv samt ökade fastighetsvärden med anledning av lägre avkastningskrav.

Investeringar i egna fastigheter uppgick till 149 miljoner kronor (185).
Prognosen för 2015 uppgår oförändrat till 920 miljoner kronor för resultat före värdeförändringar och skatt.

– Resultatet för det första kvartalet fortsätter att växa i linje med vår prognos. Driftöverskottet ökar med närmare fem procent på en marknad utan inflationstillväxt. Projektportföljen ökar i volym och uppgår till cirka tio miljarder men många projekt är i tidigt skede. Min bedömning är att vi kommer kunna starta nya projekt i slutet av 2015 och början av 2016, säger vd Ingalill Berglund.

– Det är i dagsläget en gynnsam marknad för fastighetsbolag och vi är väl positionerade på de marknader där Storstockholm växer. Vår prognos för resultat före värdeförändringar och skatt ligger oförändrat kvar på 920 miljoner kronor, att jämföras med 844 miljoner kronor för 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige