Image
Atrium Ljungberg köper Eken 6 i Sundbyberg för 1059 miljoner kronor.
Atrium Ljungberg köper Eken 6 i Sundbyberg för 1059 miljoner kronor. Bild: Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg miljardköper på ny delmarknad

Transaktioner Atrium Ljungberg köper kontorsfastigheten Eken 6, även kallad Chokladfabriken, i Sundbyberg av Areim för 1 059 miljoner kronor. Förvärvet är Atrium Ljungbergs första i Sundbyberg.
Publicerad den 8 Juli 2016

Eken 6 är en modern och flexibel kontorsfastighet med industrihistoriska kvalitéer från dess ursprung som Marabous chokladfabrik. Fastigheten är belägen i centrala Sundbyberg invid Bällstaån. Den omfattar 28 500 kvadratmeter uthyrningsbar area varav 25 500 kvadratmeter utgör kontor. Hyresvärdet uppgår till 68 miljoner kronor.
Tillträde sker 15 september 2016.

Eken 6 består av tre byggnader. Utöver huvudbyggnaden finns det gamla pannhuset i tegel samt ett fristående garage med 685 parkeringsplatser.

Fastigheten har idag totalt 20 hyresgäster varav de största är ST1 Energy AB, Aditro Shared Services, Arbetslöshetskassan Alfa, Kronofogdemyndigheten, Friskis & Svettis och Opus Capita. Den vägda återstående hyrestiden är cirka fyra år. Uthyrningsgraden är 93,5 procent.

- Det här är en fastighet med effektiva lokaler, hög uthyrningsgrad och en bra hyresgästmix. Läget är attraktivt med goda kollektiva kommunikationer och service inom några minuters promenadavstånd. Den har potential för god hyrestillväxt och totalavkastning, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

Areim Fond II är säljare och det här är det andra försäljningen i fonden.

- Ett aktivt uthyrnings- och utvecklingsarbete har resulterat i en stabiliserad fastighet med låga vakanser och starkt kassaflöde. I enlighet med vår strategi väljer vi därmed att avyttra fastigheten. Sundbyberg är en spännande delmarknad med väldigt goda framtidsutsikter, så jag hoppas att vi snart kommer att kunna göra nya investeringar där, säger Therese Rattik, vd på Areim.

Centrala Sundbyberg kommer att genomgå en omfattande utveckling de närmaste åren i och med överdäckningen av spårområdet som i dag delar centrum i två delar. 40 000 kvadratmeter mark kommer att tillskapas och utvecklas till parker, bostäder och kontor. Projektet planeras starta 2019 och stå klart 2025. Det sker även stora utvecklingsprojekt i andra delar av Sundbyberg och befolkningsprognoserna pekar på att Sundbybergs invånare kommer att öka från dagens 46 000 till 70 000 år 2030.

- Solna/Sundbyberg är en intressant marknad där de framtida utvecklingsprojekten ger oss möjlighet att fortsätta växa. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners, kommenterar Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Fakta/ Eken 6:
Byggår: Huvudbyggnad uppförd 1916-1918, konvertering från fabrik till kontor på 90-talet, utbyggd till dagens utformning 1998.
Uthyrbar area: 28 500 kvadratmeter inkl. garage med 685 p-platser.
Uthyrningsgrad: 93,5 procent.
Antal hyresgäster: 20.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Gotlandshem saknar besked om bostadsrätter: "Det var bättre än ett nej i alla fall"

Bostäder Stora eftersatta fastighetsunderhåll som kommer kosta Gotlandshem minst två miljarder kronor. Samtidigt som tillförseln av nya hyresrätter är låg. Lösningen som Gotlandshem landat i är att i samband med förtätningen av ett område samtidigt bygga bostadsrätter för att till viss del finansiera nyproduktionen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige