Image

Arlafabriken blir Kallebäcks Terrasser

Bygg/Arkitektur Nu startar Wallenstam utvecklingen av Kallebäcks Terrasser; den gamla Arlafabriken rivs och ger plats för 2 000 lägenheter, 20 000 kvadratmeter verksamhetslokaler och två förskolor.
Publicerad den 22 Februari 2016
Kallebäcks Terrasser blir en ny stadsdel i Göteborg. Bild: Wallenstam
Kallebäcks Terrasser blir en ny stadsdel i Göteborg.

Kallebäcks Terrasser är en del i Göteborgs jubileumssatsning och cirka 800 av de 2 000 lägenheterna i området ska stå färdiga till stadens 400-årsjubileum 2021.

– När rivningen nu påbörjas går startskottet för utvecklingen av Kallebäcks Terrasser med närhet till såväl Delsjöns naturområde som city. Vi planerar för ett nyskapande, aktivt område med trivsamma mötesplatser, bostäder, kontor och må-bra-ytor som tillför en naturlig livskvalité och ger liv mellan husen, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

Kallebäcks Terrasser har fått sitt namn utifrån de nivåskillnader och naturliga terrasser som bebyggelse och naturen i sig bidrar till. Här kommer berget, naturen, barnen och cyklarna stå i centrum för utvecklingen. I de parallella uppdrag som har genomförts presenterade Nyréns arkitektkontor det vinnande förslaget till strukturplan för området.

– Nu pågår ett intensivt detaljplanarbete för området. Vår förhoppning är att börja bygga så snart det är möjligt och vara igång med produktionen i slutet av 2017. Det är ett stort område som vi kommer att utveckla etappvis. Målet är att cirka 800 lägenheter i området ska stå klara till år 2021, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

Wallenstam förvärvade fastigheten hösten 2013 och i slutet av 2014 avvecklade Arla Foods sin produktion på plats. Sedan dess har en rad utredningar ägt rum för att möjliggöra genomförandet. Rivningsarbetet startar inom kort och beräknas pågå under hela 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige