Image

Arkitekttävling om kvarter på Södermalm avgjord

TÄVLING AQ Arkitekter och 3xNielsen vann Stockholmshems arkitekttävling om kvarteret Grimman på Södermalm i Stockholm. Grimman, beläget mitt på Södermalm, ska förvandlas till ett helt nytt, modernt stadskvarter med höga arkitektoniska värden.
Publicerad den 17 April 2008

Fem arkitektföretag hade inbjudits att tävla om att skapa bästa möjliga förslag till nya bostäder i Grimman, som ligger invid Wollmar Yxkullsgatan, Timmermansgatan och Maria Prästgårdsgata. Fastigheten köptes av Stockholmshem 2006 för omvandling till nya hyresrätter. Säljare var Locum som tidigare hyrt ut lokalerna för landstingets verksamheter.

Tävlingen hade två deluppdrag: Bevarande och nybyggnad. Bevarande innebar att Stiftelsen Hotellhems hus mot Timmermansgatan behålls och nybyggnad innebar helt ny bebyggelse på hela fastigheten.

Bidraget "Här bor jag" av AQ Arkitekter vann bevarandekategorin och 3xNielsens "Z-raderna" vann kategorin nybyggnad.

"Här bor jag" belönades bland annat för de "de smala punkthus med uttalad vertikalitet och grace som placeras i kvarterets inre. Detta är ett bebyggelsemönster som inte finns i omgivningen på Söder, men som känns intressant och nytt."

"Z-radernas" vinst motiveras med: "För ett mycket väl gestaltat förslag med ett starkt och tydligt koncept: modernt, vackert och varierat. Förslaget visar ett annorlunda boende i innerstaden som det finns väldigt få exempel på i Stockholm."

- Nästa steg blir nu att vi tillsammans med staden ska bearbeta de båda förslagen, säger Pelle Björklund, vd på Stockholmshem. Vilket förslag det slutligen blir och när en byggstart kan ske är svårt att svara på i dag. Vår förhoppning är förstås att kunna komma igång och börja bygga nya hyresrätter på tomten så snart som möjligt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige