Image

Arkitekternas förslag för Övre är klara

Bygg/Arkitektur Arkitektfirmorna Gehl, Arkitema och Okidoki presenterar sina förslag på hur Övre och Stadsparkskvarteren i Trelleborg skulle kunna utvecklas i framtiden.
Publicerad den 30 Mars 2017
Gehls förslag. Bild: Gehl
Gehls förslag. Arkitemas förslag. Bild: Arkitema
Arkitemas förslag. Okidokis förslag. Bild: Okidoki
Okidokis förslag.

Arkitektkontoren har jobbat med förslagen för platsen i cirka sex veckor. När de färdiga förslagen nyligen presenterades för politiker och tjänstemän stod det klart att arkitekterna till viss del tänkt på liknande sätt.

– De har alla tagit fasta på att försöka skapa en småskalig stadsdel, även om det såklart finns skillnader i förslagen, både övergripande och mindre saker, säger Fredrik Magnusson, planarkitekt i Trelleborgs kommun och projektledare för Övre och Stadsparkskvarteren.

Olikheterna visar sig bland annat i hur man tänkt kring en eventuell utökning av de gemensamma grönytorna som Stadsparken och Generationsparken, placering av ny förskoleverksamhet och skapandet av nya offentliga mötesplatser i området.

– Det är intressant att se hur de olika kontoren har ritat för att stärka förlängningen av Astrid Lindgrens Allé som ett stråk från havet, genom hela området och upp till Hedvägen och lasarettet. Det är ett stråk som kommer binda samman Trelleborg på ett nytt sätt och som vi tror mycket på, säger Fredrik Magnusson.

Han är nöjd med resultatet och kommer nu att jobba vidare genom att ta fram ett planprogram för platsen.

– Planprogrammet kommer att visa hur platsen som tidigare varit en barriär istället kan bidra till att binda samman staden, säger Fredrik Magnusson.

Allmänheten kommer att få möjlighet att ställa frågor kring arkitektförslagen och områdets framtid på plats på Övre i samband med cykelexpressvägens invigning den 22 april.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige