Image
Anders Holmestig.
Anders Holmestig. Bild: Olof Holdar

Anders Holmestig blir ny vd för Fastighetsägarna Sverige

Karriär Anders Holmestig är ny vd för Fastighetsägarna Sverige. Han ersätter Reinhold Lennebo som går i pension.
Publicerad den 23 Juni 2020

Anders Holmestig tillträde som ny vd för Fastighetsägarna Sverige 1 juni och kommer närmast från LRF där han var vice vd och näringspolitisk chef. Dessförinnan har han arbetat som bland annat politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen och ansvarig för näringslivs- och samhällsfrågor på Ica-handlarnas förbund.
– Jag är mycket glad och stolt över att få möjlighet att leda Fastighetsägarna Sverige. Jag ser fram emot att få fortsätta utveckla Fastighetsägarna och det arbete som gjorts för att synliggöra fastighetsbranschens viktiga roll i samhällsbygget, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Coronapandemin har haft stor påverkan på många av fastighetsbranschens lokalhyresgäster. Många fastighetsägare har stöttat sina kunder genom att ge anstånd och rabatter för att underlätta för utsatta företag att ta sig igenom den mest akuta krisen. Sedan 23 april har fastighetsföretag använt Fastighetsägarnas mall för tillfällig hyresrabatt över 14 000 gånger.
– Fastighetsbranschen har gett ett stort stöd till sina lokalhyresgäster för att de ska kunna ta sig igenom den akuta krisen. Nu behöver vi fokusera på hur vi på ett hälsosäkert sätt kan återstarta den svenska ekonomi genom att till exempel se över momsregler för effektivare lokalutnyttjande och underlätta mer flexibel användning av byggnader genom ändringar i plan- och bygglagen, säger Anders Holmestig.

Under våren och vintern har tre stora statliga utredningar som påverkar bostadspolitiken tillsatts, utredningen om effektivare hyresförhandlingar, en ny social bostadspolitik och fri hyressättning i nyproduktion av hyreslägenheter.
– De statliga utredningarna om hyresmarknaden och den sociala bostadspolitiken är viktiga för att de kommer få stor påverkan på hur bostadsmarknaden fungerar framöver. Mitt och Fastighetsägarnas fokus kommer att ligga på att skapa förutsättningar för fler att få tillgång till en bostad, då är det viktigt med en social bostadspolitik som är träffsäker och når dem med störst behov av samhälleligt stöd, säger Anders Holmestig.
– Det är viktigt att vi får en fungerande hyresmarknad med jämbördiga parter. Här behövs det en lagstadgad oberoende tvistlösning för de årliga hyresförhandlingarna. Denna måste basera sina beslut på tydliga grunder kopplade till utvecklingen av bostadskonsumenternas värderingar. En sådan modell skulle gynna långsiktiga investeringar i befintliga och nya hyresrätter. Därmed kan hyresrätten fortsätta att vara en attraktiv boendeform för såväl nuvarande som framtida hyresgäster.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige