Image

Amasten köper bostadsbestånd i Ronneby

Transaktioner Amasten - som från fredagen handlas på First North Premier - köper ett centralt beläget fastighetsbestånd i Ronneby av Havsklippan Invest AB för 186 miljoner kronor.
Publicerad den 7 Juli 2016
David Dahlgren. Bild: Pixprovider
David Dahlgren.

Portföljen omfattar 19 889 kvadratmeter och utgörs av 13 centralt belägna bostadsfastigheter om 18 244 kvadratmeter, varav ett antal fastigheter har butiker i bottenplan. I portföljen ingår även en mindre kontors- och lättindustrifastighet om 1 645 kvadratmeter.

Det sammanlagda hyresvärdet uppgår till 19,0 miljoner kronor per år. Hyresintäkterna utgörs till 72 procent av bostäder och 28 procent av lokaler.

De tre största lokalhyresgästerna representeras av Arbetsförmedlingen, Swedbank och Handelsbanken som tillsammans utgör drygt hälften av lokalhyresintäkterna.

Beståndet har inga vakanser och direktavkastningen bedöms uppgå till 5,6 procent.
- Vi förvärvar bostadsfastigheter i bästa läge och utökar vårt bestånd i Ronneby vilket också skapar grund för effektivare förvaltning. Med förvärvet omfattar Amasten bestånd i Blekinge drygt 900 bostäder inom 45 minuters resväg. Bostäderna har hög standard och är i gott tekniskt skick med en bedömd direktavkastning om 5,6 procent. Bland lokalhyresgästerna återfinns bland annat Arbetsförmedlingen, Swedbank och Handelsbanken, säger Amastens vd David Dahlgren.

- Både Ronneby och Blekinge som helhet har en stark utveckling och Amasten ser fram emot ytterligare förvärv i regionen. Förvärvet är också ett steg mot att växa vidare och fortsätta mot vårt utsatta mål om att nå ett fastighetsbestånd om 4 miljarder kronor inom 3 år. Amastens fastighetsbestånd ökar genom detta förvärv med 9 procent i värde i jämförelse med beståndets storlek under första kvartalet.

Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande och tillträdet är beräknat att ske i mitten av tredje kvartalet.

Befintliga lån kommer refinansieras med nya lån och bedöms motsvara en belåningsgrad om cirka 70 procent mot aktuell marknadsvärdering. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen uppgår till totalt cirka 94,7 miljoner kronor och ska erläggas kontant.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige