Image
Dorotea Stellmach, Altura, Katarina Gospic, Spinview och Martin Arvidsson, Tobii.
Dorotea Stellmach, Altura, Katarina Gospic, Spinview och Martin Arvidsson, Tobii. Bild: Altura

Altura ska optimera äldreboenden med VR

Bolag Altura, Spinview och Tobii har inlett ett nytt forskningsprojekt. Med hjärnforskaren Katarina Gospic i spetsen utvecklas nu ett digitalt analysverktyg som med hjälp av VR-teknik ska säkerställa vad i fastigheter som främjar välmående. Verktyget ska sedan användas inför och i samband med nyutveckling av äldreboenden.
Publicerad den 11 Mars 2020

Forskningsrådet Formas har meddelat att projektet "HOME – Housing Optimizing Measure for Elderly" beviljas forskningsmedel. Projektet är ett samarbete mellan Altura, Spinview, Tobii Pro och syftar till att utveckla ett analysverktyg som genom VR-teknik (virtual reality) undersöker hur optimerade miljöer för äldre kan skapas. Analysverktyget ska mäta vad i olika miljöer som väcker känslor och främjar välmående hos människor i syfte att identifiera hur äldreboenden kan optimeras.

Med hjälp av eyetracking som mäter ögonrörelser och GSR (galvanic skin response) som mäter kroppens svettningar till följd av en emotionell reaktion kommer projektgruppen att undersöka hur väl en virtuell miljö överensstämmer med verkligheten. Både boende och vårdpersonal kommer att testas i de olika betingelserna. Resultaten blir vägledande i hur man sedan kan testa endast i virtuella miljöer. Att kunna testa miljöer virtuellt gör att man kan välja de miljöer som är mest optimala för att främja hälsa och god arbetsmiljö, innan man ens byggt miljöerna i verkligheten. Det gör att Altura, med en forskningsbaserad analys som grund, kan utforma och utveckla äldreboenden som främjar de boendes välmående.

– Samarbetet innebär att vi utvecklar ett forskningsbaserat och digitalt verktyg för att ta reda på vad i byggnader som främjar människors välmående. Verktyget gör det sedan möjligt för oss att testa olika scenarier och designer innan de omsätts till verklighet, vilket är både skalbart och miljövänligt. Vi är otroligt stolta över att få vara delaktiga ett projekt som ger oss en vetenskapligt grundad inblick i hur vi ska forma morgondagens äldreboende, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Projektet finansieras inom ramen för Formas strategiska innovationsprogram Smart Built Environment, som syftar till att bidra till mer hållbart, snabbt och kostnadseffektivt samhällsbygge utifrån de möjligheter som digitaliseringen ger. Projektgruppens sammansättning möter tillsammans innovationsprogrammets krav för att ges medel. Spinviews VR-teknik och teknologiplattform, Tobiis eyetracking-teknik och insamling av beteendedata, Alturas expertis inom utveckling av äldreboenden samt Katarina Gospics djupa kompetens inom medicin och fysiologi. En sammansättning som skapar en bred palett av relevant och gedigen kompetens.

– Jag ser med stor förväntan på det här projektet. Det finns i dagsläget ingen standardiserad metod att testa människors neurofysiologiska svar i byggnader, än mindre i äldreboenden. Här har vi chansen att skapa ett norm-verktyg som syftar till att det ska byggas så bra boenden för äldre som möjligt. Att skapa forskningsförankrade miljöer som främjar hälsa gläder mig, både som forskare och som medmänniska, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och Director of Neuroscience på Spinview.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så stora är skillnaderna i yielder mellan Sverige och Danmark

Bolag Croisette håller ångan uppe i Danmark och förmedlar en ny affär där en utländsk investerare tar sig in på den danska marknaden. Martin Spangdahl-Fafara, Managing Director på Croisette Danmark, berättar för Fastighetssverige om affären, hur yielderna Danmark skiljer sig från Sverige, det utländska intresset på den danska marknaden och hur han tror att Croisette kan göra skillnad på den danska marknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige