Image
Altura köper av Skanska i Göteborg.
Altura köper av Skanska i Göteborg. Bild: Skanska

Altura köper kommande äldreboende av Skanska

Transaktioner Altura köper ett äldreboende i Kvibergs Ängar i nordöstra Göteborg av Skanska för 290 miljoner kronor.
Publicerad den 9 December 2019
Annons
Image

Byggnationen inleddes i somras och inflyttning är planerad till april 2021. Sedan tidigare är hyreskontrakt tecknat med Vardaga.

Förvärvet är Alturas andra samarbete med Skanska. Fastigheten som blir 5 000 kvadratmeter stor ska bestå av 77 lägenheter och kommer att ha ett tydligt hållbarhetsfokus. Bland annat ska en solcellsanläggning installeras på taket och målsättningen är att fastigheten ska Leed Gold-certifieras.

Vårdaktören Vardaga kommer att bedriva äldreomsorg i fastigheten och flyttar in verksamheten i april 2021 då äldreboendet planeras vara färdigställt.

– Vi är mycket glada över att vårt goda samarbete med Skanska fortsätter. De har gjort ett gediget arbete för att utveckla Kvibergs Ängar till ett bostadsområde där både social och miljömässig hållbarhet prioriteras. Att stor vikt lagts vid att främja trygghet i området är något som Altura värdesätter och något som även kommer att genomsyra det nya äldreboendet, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Kvibergs Ängar är ett område i nordöstra Göteborg som karakteriseras av grönområden och ett rikt utbud av motionsmöjligheter. Skanska har sedan många är tillbaka varit drivande i arbetet att omvandla det tidigare regementsområdet till främst bostäder. Tillsammans med arkitekter, experter och byggherrar har Skanska gjort en omfattande genomlysning av området där bland annat fastigheternas belysning, fönsterplacering och möjliga aktivitetsområden ska bidra till en ökad trygghet.

– Att bidra till utvecklingen av Kvibergs Ängar är något som vi på Skanska är mycket stolta över. I omvandlingen av området lägger vi stor vikt vid att bostadsområdet ska bli långsiktigt hållbart, både miljömässigt och socialt. Detta är vårt andra samarbete med Altura, en aktör som vi ser kommer att bevara och vidareutveckla de värden vi vill ska genomsyra området. Därför är det roligt att de nu förvärvar en kommande fastighet med hög miljömässig standard som uppförs i hjärtat av ett tryggt och grönt område, säger Charlotte Adlerton Gadd, affärsutvecklare på Skanska.

Skanska har haft Cushman & Wakefield som rådgivare.

Altura äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter med primärt fokus på äldreboenden i Norden. För närvarande utvecklas ett flertal äldreboenden i Sverige och Danmark. Altura bildades av NREP 2018.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige