Image
Alma Property Partners-bolaget Propulus Real Estate köper nio fastigheter i en sale and leaseback-affär med Rasta.
Alma Property Partners-bolaget Propulus Real Estate köper nio fastigheter i en sale and leaseback-affär med Rasta. Bild: Alma Property Partners

Almabolaget Propulus köper nio Rastafastigheter

Transaktioner Alma Property Partners med dess samarbetspartners P&E Fastighetspartner och CT Development köper nio fastigheter genom en sale and leaseback-affär med Rasta Sverige.
Publicerad den 23 Juni 2020

Alma, P&E och CT har byggt upp ett fastighetsbestånd med hyresgäster inom lågprishandel, livsmedel samt snabbmat och adderar nu nio ytterligare fastigheter. Portföljbolaget, som heter Propulus Real Estate, äger nu fastigheter värda över 1,1 miljarder kronor och en projektportfölj om 900 miljoner kronor.

Real Estate äger 40 fastigheter om cirka 70 000 kvadratmeter vilka primärt är belägna i södra Sverige och Danmark. Merparten av fastigheterna har utvecklats av Alma och dess samarbetspartners.

Strategin för Propulus Real Estate är att samarbeta med marknadsledande hyresgäster inom icke-cykliska segment och utveckla moderna fastigheter i strategiska lägen med bra infrastruktur. Som ett led i strategin har en portfölj om nio fastigheter förvärvats genom en sale-lease-back transaktion med Rasta Sverige (som är en del av Rasta Group). Fastigheterna är strategiskt belägna längs några av Sveriges mest trafikerade vägsträckor så som E4, E6, E18 och E20. Som en del av transaktionen har Rasta även investerat i Propulus Real Estate och är därmed aktieägare tillsammans med Alma, P&E Fastighetspartner och CT Development. Fastigheterna tillträddes den 16 juni 2020.

Det totala fastighetsvärdet i Propulus Real Estate uppgår efter transaktionen till över 1,1 miljarder kronor med ett förväntat fastighetsvärde över 2 miljarder kronor efter genomförda affärer och projekt i pipeline. De största hyresgästerna i Propulus Real Estate är Dollarstore, Jysk, Willys, Rusta, Rasta och Burger King. Avsikten är att fortsätta växa Propulus Real Estate med ytterligare förvärv av fastigheter samt att genomföra ett flertal projekt som ligger i pipeline.

Idag finns serviceanläggningarna Rasta på 27 orter i Sverige och längs de flesta landsvägarna runtom i landet. Anläggningarna omfattar restauranger, butiker, hotell samt kompletterande verksamheter som Burger King, Espresso House, OKQ8, Preem och Seven Eleven. Rasta Group är Sveriges största familjeägda restaurang- och upplevelsebolag med serviceanläggningar, restauranger, hotell, fastigheter, pubar, live entertainment och nattklubbar runtom i Sverige.

Simon de Château, Partner och CIO på Alma Property Partners:
– Vi är väldigt nöjda över att ha förvärvat en portfölj med nio fastigheter i utmärkta kommunikationslägen, uthyrda till en marknadsledande hyresgäst på långa hyresavtal. Vi kommer arbeta tillsammans med den hängivna entreprenörsfamiljen på Rasta för att utveckla fastigheterna och stärka kunderbjudandet på platserna. Förvärvet utgör en viktig pusselbit för att bygga Propulus till den ledande aktören inom det attraktiva och snabbväxande lågprissegmentet.

Fredrik Tervaniemi, Rasta Group:
– Detta blir ett spännande steg i utvecklingen mot att Rasta ska vara det kompletta stoppet längs vägarna och vi är väldigt glada över affären samt att bli partner med Alma. Teamet på Alma har en bred kompetens och tillsammans kommer vi att kunna ta ytterligare kliv i strategin med ett större restaurangutbud, fler hotell, drivmedel, butiker och nya servicemöjligheter. Vi ser också fram emot att följa utvecklingen som partner i Propulus Real Estate.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige