Image

Alla Sveriges stadskärnor kartlagda

Sverige För första gången presenteras en rikstäckande kartläggning av Sveriges alla stadskärnor inom ramen för HUI Researchs och Agoras Cityindex. Boende, butiker, restauranger, hotell och service i 124 städer har kartlagts och i maj presenteras de första slutsatserna. En av de första konklusionerna är att 20 av de 124 städerna saknar en stadskärna.
Publicerad den 2 Maj 2018

Under hösten 2016 inledde HUI Research arbetet med Cityindex på uppdrag av Agora för att förse marknaden med en objektiv stadskärnemätning som inledningsvis omfattade Stockholm, Göteborg, Malmö och ytterligare 16 städer. Definitioner av stad och stadskärna har utarbetats i samarbete med branschorganisationer, fastighetsägare, forskare, detaljister, konsulter och andra branschföreträdare. Cityindex syfte är att beskriva utvecklingen främst inom detaljhandeln, men kartläggningen omfattar även restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiella servicefunktioner inom respektive stadskärna.

– I en tid med mycket turbulens och omställning på detaljhandelsmarknaden har stadskärnan en viktig roll och inte minst en stor potential. Med Cityindex får branschen ett faktabaserat, jämförbart och heltäckande verktyg som stöd för utveckling av stadskärnor, säger Rikard Edenius, vd för Agora.

En av de första slutsatserna med Cityindex är att 20 av 124 städer i Sverige saknar en stadskärna. Dessa städer har en centrumbildning som är för gles för att definieras som stadskärna och klassificeras istället som stadsdelscentrum. Den första statistiken avseende Cityindex presenteras i maj vid Svenska Stadskärnors årskonferens 29-31 maj i Västervik. Vid detta tillfälle kommer stadskärnornas sammanlagda marknadsandel presenteras såväl som topplistor, branschnedbrytningar och andra slutsatser från den första kartläggningen.

– Cityindex innebär ett genombrott för stadskärnor som bransch och kan nu ställas mot e-handel, köpcentrum och andra försäljningskanaler. Detta kommer markant att förbättra beslutsunderlaget för stadskärnans intressenter och ge fördjupade insikter om detaljhandelns strukturomvandling, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige