Image

Akelius till attack mot regeringsplaner

Bolag Regeringens förslag om skärpta regler för ränteavdrag slår mot seriösa investerare, menar Roger Akelius, som säger att förslaget kan stoppa en planerad satsning i Haparanda.
Publicerad den 12 April 2012
Roger Akelius. Foto: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius. Foto: Nicklas Tollesson.

Akelius spa-anläggning Cape East i Haparanda har blivit uppmärksammad. Akelius har satsat 100 miljoner kronor i Cape East och planerar ytterligare en satsning om 80 miljoner på ”Sveriges häftigaste kongressanläggning” i anslutning till Cape East, skriver Norrbottens-Kuriren.

Men nu hotas satsningen av Anders Borgs förslag om skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter. Syftet med förslaget är att stoppa aggressiv skatteplanering hos riskkapitalbolagen.

- På grund av att något riskkapitalbolag fartsyndat med höga ränteavdrag så ska Skatteverket stänga hela vägen. Denna åtgärd stoppar fortkörare men också alla seriösa investerare, säger Roger Akelius till Norrbottens-Kuriren.

I Akeliuskoncernen ingår Akelius invest med säte på Bahamas där 20 000 kunder från 60 länder får ränta på sex procent utan pantsäkerhet, enligt Roger Akelius.

- Jag förstår att det kan irritera om ett riskkapitalbolag tar ut ränta på 25 procent, men jag tycker att sex till sju procent på lån utan säkerhet är helt affärsmässigt och borde godkännas, säger Akelius till Norrbottens-Kuriren.

Om regeringen verkställer sitt förslag innebär det att Cape East-satsningen uteblir och att Akelius i stället väljer att investera i Tyskland, enligt Akelius.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige