Image

Akelius mål: tre miljarder i likvida medel

Ekonomi/Finansiering Akelius har tagit beslut om en ny finanspolicy. Bland annat ska bolagets likviditet på kort sikt uppgå till cirka två miljarder kronor och vid utgången av 2016 ska den ligga på tre miljarder kronor. - Det innebär att vi får en god beredskap och flexibilitet, säger Akelius vd Pål Ahlsén.
Publicerad den 12 Januari 2015
Pål Ahlsén. Bild: Akelius
Pål Ahlsén.

Akelius ägde vid 2014 års utgång 48 000 lägenheter i fem länder – Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Kanada. 80 procent av fastigheterna återfinns i expanderande storstäder.

Akelius har nu fattat beslut om en ny finanspolicy. Likviditeten ska vara två miljarder kronor.

Från utgången av 2016 ska:

# Belåningsgraden uppgå till 45 procent.
# Räntetäckningsgraden överstiga 1.8
# Likviditeten uppgå till 3 000 miljoner kronor.

- Vi har i dag en belåningsgrad på 48 procent och en räntetäckningsgrad på 1,6. Vi är en god bit på väg och räknar med att klara av de här målen genom att fortsätta på vår inslagna väg, säger Pål Ahlsén.

Varför ska ni ha så mycket som tre miljarder kronor i likvida medel?
- Det är alltid en trygghet att ha tillgång till likvida medel. Det ger beredskap att göra affärer, att inte behöva acceptera lånevillkor som inte är fördelaktiga. Det ger oss en nödvändig flexibilitet. Det är klart att tre miljarder låter mycket, men man får tänka på att vi har en balansomslutning på 55 miljarder kronor.

Hur ser du på 2015, var kommer ni att växa mest?
- Det beror på vad som kommer ut. Inför 2014 hade jag aldrig trott att vi skulle köpa mer i Sverige än i Kanada, men så dök det fina Hugo Åberg-beståndet i Malmö upp.
Så det blir bara spekulativt att uttala sig om det. Men det är klart att jag tror att vi kommer att tuffa på i Tyskland, det är ju en stor marknad.

Hur nära ett första förvärv är ni i USA?

- Vi har inget i pipelinen just nu. Jag hoppas att det blir under året, men de dröjer nog ett tag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige