Image

Akelius i unik kompetenssatsning

PERSONAL Roger Akelius genomför en ordentligt satsning på kompetensutveckling inom de egna leden. Men det är bara början. - Inom tio år ska vi ha upp till 5 000 elever från hela världen i Akelius University, säger Roger Akelius till Fastighetssverige.
Publicerad den 2 Mars 2009

Akelius Fastigheter har som policy att vara det fastighetsbolag i Europa som har flest anställda med avancerad relevant utbildning. Det låter kanske som en tuff utmaning, men Roger Akelius har redan sparkat i gång arbetet.

– Den här första gången genomför vi utbildningen med vår egen personal, men redan nästa år kommer det att medverka yrkeskunniga personer från andra liknande fastighetsbolag från hela Europa. Och tanken är att alla som uppfyller kriterierna ska kunna söka ett stipendium för att gå utbildningen, säger Roger Akelius till Fastighetssverige.

Det här första året investerar han sju miljoner kronor och nästa år blir det ungefär samma summa.

En del av syftet med verksamheten för Roger Akelius är faktiskt att bedriva någon form av hjälparbete, något han har stor erfarenhet av.

– Jag har jobbat med olika hjälpverksamheter i större delen av mitt liv och nu kände jag att jag vill göra något vettigt med vinsterna från Akelius Fastigheter, och ett sådant stort kapital som det här kan du inte bara ge bort. Jag ville heller inte tvinga barn i flera generationer att bli fastighetschefer. Därför har jag skapat en stiftelse med noggranna regler, säger han.

Akelius investering på sju miljoner kronor motsvarar en halv procent av bolagets årliga kostnader. Akelius räknar med att cheferna fattar beslut som är två procent bättre efter utbildningen.

– Kompetens blir mer och mer viktigt. Om mina medarbetare kan minska kostnader motsvarande bara ett par procent representerar det stora summor. Denna utbildning motsvarar en procent av bolagets kostnader i år. Man ska inte heller glömma värdet av engagerade medarbetare, det är entusiastiska medarbetare som får företaget att gå framåt, säger han.

Nuvarande lågkonjunktur var startskottet till utbildningen. Akelius har köpt för fem miljarder de senaste tolv månaderna. Nu fokuserar Akelius på att förbättra egen förvaltning.

Nästa läsår blir studierna i Turkiet, Florida, Haparanda och Berlin. Då kommer Akelius också att öppna upp och ta emot deltagare från konkurrenter. Via Akelius University Foundation kan några få stipendium.

Alla deltagare är kvalificerade och studenterna får ett mycket bra framtida kontaktnät.


FAKTA
Akelius Fastigheter har i koncernen 190 anställda.
38 000 lägenheter.
Fastigheternas marknadsvärde är 32 miljarder kronor.
Skulder, frånsett latent skatt, 22 miljarder kronor.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige