Image

AIX vann stadsbyggnadsuppdraget om Södra Värtan

Bygg/Arkitektur Stockholms Stad har nu offentliggjort att AIX vann uppdraget om Södra Värtan. AIX förslag bedömdes mest utvecklingsbart och ligger till grund för det planarbete som nu påbörjats.
Publicerad den 13 Oktober 2015
I Södra Värtan ska nuvarande hamnverksamhet samsas med boende och verksamma. Bild: AIX Arkitekter
I Södra Värtan ska nuvarande hamnverksamhet samsas med boende och verksamma.

Staden bjöd våren 2014 in till parallella uppdrag för stadsutveckling av nästa etapp av Norra Djurgårdsstaden. Inför planstart har AIX med konsulter, i nära samarbete med staden, tagit fram det koncept till stadsmiljö som nu ska förverkligas.

- Det är väldigt glädjande att staden väljer att uppmärksamma vårt sätt att se på stadsdelen. Vi valde att betona det offentliga genom en stor stadspark som spänner från stadsdelens inre ut till kajen. Vi ser ett ökat intresse för stadslivsfrågan, många vill ta den en nivå till och har insett att stadens identitet skapas i och av mellanrummen mellan husen, säger Mikael Uppling, ansvarig arkitekt på AIX.

I Södra Värtan ska nuvarande hamnverksamhet samsas med boende och verksamma. Gatunätet i den norra delen har sedan tidigare utvecklats från hamnens kranbanor. Denna del av staden kommer att kompletteras till en tät miljö med gator och kvarter med en del höga hus. Den södra delen får en tydligare bostadsprägel. Däremellan ska den tvärgående parken finnas, kring vilken butiker, caféer och restauranger är tänkta att etableras.

- Vi har lanserat idén om en saluhall vid det centrala torget. Nu hoppas vi att planerna på en förlängning av Spårväg City längs Södra Hamnvägen fullföljs. Förutom det positiva med en stabil kollektivtrafik skulle spårvägens tydliga koppling till innerstaden ge stadsdelen ökad betydelse för stockholmarna, säger Mikael Uppling.

Södra Värtan beräknas få cirka 2 000 lägenheter. Till det kommer kommersiella lokaler, förskolor och annan service. Hushöjderna varierar mellan fyra och 25 våningar.

- Det är så tacksamt att arbeta med en plats med dessa kvaliteter; en kuststräcka av innerstaden med en historia att bygga på. Men när vi utvecklade konceptet insåg vi att det finns få exempel på attraktiva kajmiljöer i östläge. Därför valde vi att satsa på ett mer skyddat centralt stadsrum, med bättre solvärden, i annat väderstreck. Vi får se, men vi tror och hoppas att detta blir någonting speciellt, något extra, säger Mikael Uppling.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige