3000 behöver anställas på tre år

Publicerad den 17 September 2009

Skicka till e-post

PERSONAL Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har genomfört en undersökning om rekryteringsbehovet de närmaste åren. Undersökningen säger att 3 000 personer, varav 2 000 tekniker och ingenjörer, behöver anställas fram till år 2011.

Fastighetsbranschen står inför ansenliga pensionsavgångar visar en undersökning som Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) låtit göra. Som en konsekvens behöver man agera kraftfullt säger företagen i undersökningen. Totalt handlar det om mer än 3 000 nya arbetstillfällen fram till 2011.

Mer än 500 ledande fastighetsföretag har tillfrågats om sina kommande pensions avgångar och rekryteringsbehov i en nationell enkät. Trots den ekonomiska krisen ser företagen som svarat på undersökningen ett stort behov av att nyanställa redan på kort sikt.

Det handlar både om att ersätta de medarbetare som går i pension men också om övriga nyanställningar. Störst är behovet av yrkesgrupper med teknisk kompetens men även fastighetsförvaltare och fastighetsskötare efterfrågas.

- Det här visar att fastighetsbranschen är en framtidsbransch. En hel generation äldre medarbetare är på väg ut vilket skapar mängder med arbetstillfällen och utvecklande karriärvägar för en ny generation medarbetare, säger Siw Wiblom, vd för FU.

Resultaten i undersökningen pekar också på att trenden är långsiktig. Fram till 2021 försvinner ca var tredje anställd i fastighetsbranschen i pension.

- Undersökningens resultat talar för sig självt, fastighetsbranschen behöver förbereda sig på en massiv kompetensväxling, både på kort och på lång sikt. Högsta prioritet just nu blir därför att förbereda utbildningssystemet så att det kan förse oss med nästa generations medarbetare. Jag är otroligt nöjd med att vi fick igenom våra krav på ett Fastighetsprogram i den nya gymnasieskolan som introduceras 2011. Men mer insatser behövs, på alla utbildningsnivåer, säger Siw Wiblom.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Skral sommarrea på fastighetsbörsen

Ekonomi/Finansiering Branschbolagens starka försommar på börsen har resulterat i att blott fem bolag handlas med substansrabatt. Här är hela listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Caroline Arehult, Anette Frumerie, Eva Landén, Ulrika Hallengren och Biljana Pehrsson - fem börs-vd:ar som kommer till Grand Hotel och Fastighetskvinnan den 4 september.

Börs-vd:arna om branschläget: Logistik, samhällsfastigheter, kontor och bostadsutvecklingPeter Malmén.

Han blir ny vice vd på WillhemChristian Wictorin, rekryteras till Corporate Fiber som chef för affärsutveckling. Han deltar med föredraget Affärsmöjligheter i ett uppkopplat samhälle på Lokalmarknadsdagen på Posthotellet den 22 augusti.

Christian Wictorin blir affärsutvecklingschef på snabbväxande Corporate FiberPer Taube och Petter Stordalen.

Stordalen utökar till 1 400 rum i Airport CityPeter Stalfors.

Svenska Hus rekryterar transaktionsansvarig från SBAB+ Plus

Skral sommarrea på fastighetsbörsenHenrik Einarsson, chef på etableringsavdelningen, Business Region Göteborg, håller i föredraget Analys: Göteborgsregionen – nyckeltal och trender på Lokalmarknadsdagen den 27 augusti på Posthotellet.

Lokalmarknadsdagen 27/8: Göteborgsregionen – nyckeltal och trenderStina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.

Nyfosa miljardköper av KlövernFastighetssverige PLAY


Branschguiden

SLP bygger nytt åt Tojos Plast i Malmö.

SLP bygger åt befintlig hyresgäst i MalmöFastighetsbolagen dominerar på Stockholmsbörsen.

Fastigheter utgör nio procent av börsvärdetSergel Nova.

Intersport öppnar flaggskeppsbutik i Stockholm CBDGenom ett nytt arbetssätt ska byggstarterna kunna tidigareläggas i Göteborg.

Nytt arbetssätt ska ge tidigare byggstarter i GöteborgSerneke bygger på Hammarö.

Serneke bygger bostäder på HammaröMartin Svärd.

Cernera rekryterar vice vdRobert Ottestål går till Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg rekryterar från FabegeVectura bygger ett nytt äldreboende i Vallentuna, med Vardaga som hyresgäst.

Vectura utvecklar äldreboende i VallentunaParaduomo bygger eget kontor i Nykvarn.

Paradoumo bygger eget kontor i NykvarnMcDonalds öppnar i Bernstorp.

McDonalds öppnar i BernstorpVeteranpoolen hyr 333 kvadratmeter kontor av Sigillet i centrala Göteborg.

Veteranpoolen tecknar nytt hos SigilletCamilla Mattsson.

Camilla Mattsson ny hållbarhetschef hos Forsen
Se fler nyheter