Hem » Branschguiden » Ägare/investerare » Vacse publ

Fastighetssveriges Branschguide

Vacse publ


Vacse AB (publ) är ett fastighetsbolag grundat 2009 inriktat på långsiktigt ägande av samhällsfastigheter i Sverige med offentliga hyresgäster. Vacse ägs av sju pensionsstiftelser knutna till Apoteket, Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.

Bolagets fastighetsvärde uppgick till ca 6 miljarder och består idag av 14 st fastigheter runtom i Sverige. Vacse har förvärvat ett flertal projekt som över tid kommer att bidra till en fortsatt expansion av fastighetsportföljen med högkvalitativa byggnader i Tierp, Jönköping, Öckerö och Norrköping. I egenregi utvecklar bolaget projekt "Färgskrapan" som är Sollentunas nya landmärke med unikt formspråk där materialval, funktionalitet och mycket högt ställda miljökrav skapar ett kontorshus och en mötesplats i framkant. Byggnaden ska certifieras enligt BREEAM nivå Excellent, mer information om Färgskrapan följer nedan samt finns även på www.fargskrapan.se

Färgskrapan, ett nytt landmärke i centrala Sollentuna

Första spadtaget togs redan under våren 2018, men det är nu som invånarna börjar se ett riktigt hus växa fram i Sollentuna centrum. Projektet initierades av Vacse då Domstolsverkets var i behov av större lokaler i anslutning till Attunda tingsrätt. Domstolsverket flyttar in i delar av byggnaden, men huset kommer även att inrymma kafé/butiks- och kontorslokaler. I dagsläget är cirka 10 000 kvadratmeter av lokalerna uthyrda, 5 000 kvadratmeter finns kvar att hitta hyresgäster till.
- Färgskrapan är ett unikt projekt eftersom detaljplanen togs fram tidigt. Tanken från början var att Sollentuna kommunhus skulle flytta dit. Byggnaden kommer att sticka ut lite med nivåskillnaderna i bredd och färgerna som gör det mer levande, säger Johan Andersson, uthyrare på Newsec.
Ytorna som finns kvar till uthyrning är kommersiella lokaler i bottenvåningen samt våningarna ovanför tingsrätten. Det rör sig kring 500 - 1000 kvadratmeter per plan och överst i huset finns det kontor med ytor upp till 216 kvadratmeter.
- Vi vänder oss gärna till kommunala och statliga bolag för att hitta ett samarbete med de som redan är inhyrda i huset. Men det är klart, om det är något annat företag med en annan arbetsbeskrivning som vill ta hela ytan på 5 000 kvadratmeter så är vi öppna för en dialog, säger Johan Andersson.
Huset blir en del av den nya stadsmiljön som växer fram i Tureberg med bostäder, gång- och cykelstråk samt upprustningen av Malmparken. Dessutom öppnas ett nytt torg upp framför Färgskrapans entré.
- Läget för Färgskrapan är perfekt, bredvid järnvägen och bara ett stenkast från Sollentuna centrum. Med sitt unika formspråk och högt ställda miljökrav, efter den internationella miljöcertifieringen Breeam, skapas ett kontorshus och mötesplats i framkant, säger Johan Andersson.
"Det här blir ett färgstarkt hus hela vägen inifrån och ut", säger Johan Andersson.
I bottenvåningen blir det butiker, sociala ytor och kaféer. Vilka som ska hyra in sig där är inte klart i dagsläget, men det finns intresserade aktörer. Genomgående tema på Färgskrapan är som namnet antyder - färg. Det kommer att synas både inne och utanför byggnaden.
- Vi har planer på att återskapa färgsättningen inne i trapphuset. Men även på kontorsplanen finns det möjlighet att skapa miljöer med färg. Det här blir ett färgstarkt hus hela vägen inifrån och ut.


Adress

Vacse publ
Kungsgatan 26
Stockholm


Kontakt

Fredrik Linderborg
08 – 611 00 02

fredrik.linderborg@vacse.se