Image

Niam AB

Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare med fokus på investeringar inom fastigheter och infrastruktur.

Sedan start 1998 har Niam erbjudit institutionella investerare möjlighet att genom sina fonder investera i den nordiska fastighetsmarknaden. Med stor erfarenhet och expertis ligger vårt fokus på att identifiera och genomföra förbättringar som skapar de bästa fastigheterna för våra hyresgäster och samhällena där de är belägna med målet att tillgodose både dagens och framtidens behov. De senaste 23 åren har Niam investerat i fastigheter till ett värde överstigande €11,5 miljarder och förvaltar idag ett fastighetsbestånd om cirka €2,4 miljarder.

Niam Infrastructure fokuserar på hållbara investeringar inom förnyelsebar energi, transport och telekom i Norden och norra Europa. Plattformens första fond koncentrerar sig på små till medelstora investeringar med fokus på aggregering av flera mindre tillgångar samt riskreduktion i primärt hållbar infrastruktur.

Niam har fler än 85 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg. För mer information besök gärna www.niam.se.

Skrivet om Niam AB

Morten Roland blir ny landschef för Niam i Norge.

Niam växer i Norge – rekryterar landschef och Associate Director

Bolag Nu växer det norska teamet genom rekryteringen av Morten Roland som landschef och Bjørn Olav Smørgrav som Associate Director.


Niam miljardsatsar på solparker tillsammans med Solkompaniet.

Niam miljardsatsar på solparker tillsammans med Solkompaniet

Bolag Niam har genom sin infrastrukturfond Niam Infra Fund ingått ett ramavtal med Solkompaniet för att utveckla storskaliga solparker i södra Sverige. Målsättningen är att tillsammans utveckla och bygga solparker om upp till 500 MW, vilket motsvarar en investering på över tre miljarder kronor. När solparkerna väl är etablerade kommer det innebära en årlig produktion på 500 GWh motsvarande hushållselen för 120 000 hushåll i mellersta och södra Sveriges där bristen på el är som störst.


Visionsbild över Poseidons torg, Haninge kommun.

Niam utvecklar Haninge Centrum med nya handelsytor och fler bostäder

Bygg/Arkitektur Haninge Centrum, söder om Stockholm, står inför en omfattande utveckling och komplettering av handel, bostäder och ett nytt restaurangutbud. Som en del av detta förvärvar Niam av Stena Fastigheter, cirka 2 000 kvadratmeter av de handelsytor som vetter mot Poseidons torg. Niam är en av de största fastighetsaktörerna i området och har ett nära samarbete med kommunen i utvecklingen av Haninge Centrum.


Solåsen Handel.

Genesta säljer Solåsen Handel till Niam

Transaktioner Genesta säljer sin del av handelsparken Solåsen Handel i Jönköping på uppdrag av fonden, GNRE Core Plus, till Niam.


Östersund.

Klarabo köper hyresrättsportfölj från Niam

Transaktioner Klarabo har tecknat avtal om förvärv av en bostadsportfölj av Niam i Östersund om sammanlagt 877 hyreslägenheter. Förvärvet görs till ett underliggande fastighetsvärde om 890 mkr och är det enskilt största KlaraBo genomfört som noterat bolag. Efter avdrag för latent skatt genomförs transaktionen till cirka 13 850 kr/kvm. Den sammantagna ytan uppgår till cirka 62 000 kvm, varav 96 procent är bostadsarea.


Senapsfabriken.

Slättö säljer bostadsfastighet i Uppsala till Niam

Transaktioner Slättö har frånträtt en hyresbostadsfastighet i Uppsala till Niam. Projektet Senapsfabriken är centralt belägen i Uppsala där stadsdelen Kungsängen har gått från att vara stadens industriområde till att ha utvecklats till ett levande och attraktivt bostadsområde med flera aktörer representerade. Den nya stadsdelen har gångavstånd till både resecentrum, Fyrisån och områdets alla caféer, restauranger och parker.


Niam har tecknat ett nytt hyresavtal med Scandic motsvarande cirka 14 500 kvadratmeter i Värtahamnen.

Niam tecknar nytt hyresavtal med Scandic i Värtahamnen

Uthyrning Niam har tecknat ett nytt hyresavtal med Scandic motsvarande cirka 14 500 kvadratmeter i Värtahamnen, Stockholm. Scandic Ariadne som idag huserar i fastigheten kommer att med start under senhösten 2022 att totalrenoveras och få ett nytt koncept. Hotellet växer med 40 rum från 283 till 323 och får en helt ny restaurang för över 300 gäster samt skybar och relaxavdelning högst upp i byggnaden. Hotellet ligger i nära anslutning till Niams kontorsprojekt The Dockworks som öppnar 2025. Niams och Scandics gemensamma hotellsatsning är en del av det omfattande stadsutvecklingsprojekt som ska göra Värtahamnen till en levande innerstadsdel.


Helio expanderar till Niams The Dockworks I Värtahamnen.

Helio expanderar till Niams The Dockworks

Uthyrning Helio tar ytterligare kliv i sin expansionsresa och blir en del av Niams kontorsprojekt The Dockworks. Det spektakulära huset i Värtahamnen är skapat med högsta möjliga ambitioner gällande miljö, arkitektur, hälsa, mat och service.


Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag i Landskrona hamn.

Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag av Niam

Uthyrning Colliers har fått i uppdrag av Niam att arbeta med uthyrningen av 70 000 kvadratmeter lokal- och uppställningsytor belägna i Varvsudden i Landskrona hamn.


Niam får flera markanvisningar för sin föreslagna utveckling av Högdalen centrum.

Efter förvärvet – här är Niams planer för ett centrumlyft

Bygg/Arkitektur För drygt ett år sedan köpte Niam loss bland annat Högdalen centrum från Citycon i en portföljaffär värd totalt 1,5 miljarder kronor. Nu börjar bolagets planer för centrumfastigheterna att ta form och flera markanvisningar är på gång. Fastighetssverige berättar mer om innehållet.


Niam köper en 26 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet i Oslo.

Niam storköper i Oslo

Transaktioner Niam stärker sin position på den norska marknaden genom att köpa en 26 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet i kontorsklustret Nydalen, strax norr om Oslo.


Värtahamnen.

Detaljplan för Värtahamnen har vunnit laga kraft

Bygg/Arkitektur Den första detaljplanen för stadsutvecklingsprojektet Värtahamnen har nu vunnit laga kraft. Därmed kan bygget av fem kvarter påbörjas. Totalt tillskapas 110 000 kvadratmeter ny kommersiell bebyggelse i denna första etapp.


Niams förvärvade fastighet i Bergen och Torstein Bomann-Larsen.

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.


Niam går in på Bergenmarknaden

Transaktioner Niam har förvärvat en fullt uthyrd kontors- och utbildningsfastighet med ett attraktivt läge i Norges näst största stad Bergen.


Thermo Fishers huvudkontor får ny ägare.

Niam säljer i Finland

Transaktioner Niam har avyttrat Thermo Fishers finska huvudkontor och FOU-anläggning till ICG.


Väsby centrum.

Niam köper Väsby centrum och Bålsta centrum

Transaktioner Niam har förvärvat ytterligare två stadsdelscentrum i Stockholmsregionen från Grosvenor Europe. I den nyförvärvade portföljen ingår Väsby centrum och Bålsta centrum. Fastigheterna har ett blandat utbud av butiker, samhällsservice, hälso- och sjukvård samt restauranger.


Fredrik Jonsson.

Niams förre vd till Besqab

Karriär Besqab har idag utsett Fredrik Jonsson, tidigare vd på Niam, till vice vd, med ansvar för att leda arbetet med bolagets framtida strategi och tillväxt.


Niam köper i Stavanger

Transaktioner Niam köper en nyrenoverad blandfastighet i norska Stavanger.


Altaal köper CGI:s huvudkontor av Niam.

Altaal köper av Niam

Transaktioner Altaal fortsätter göra affärer i Finland – köper kontorsfastighet i Helsingfors av Niam.


Magnolia bildar JV med Niam och utvecklar 350 bostäder i Majorna.

Magnolia bildar JV med Niam – utvecklar 350 bostäder i Majorna

Bolag Magnolia Bostad bildar JV-bolag med Niam för att gemensamt utveckla cirka 350 boenden om 25 000 kvadratmeter BTA i Majorna i Göteborg.


Joakim Söderlund och Hanna Bedinger.

Niam rekryterar duo

Bolag Niam utökar sitt team på huvudkontoret i Stockholm med Hanna Bedinger som Head of Human Resources och Joakim Söderlund som Legal Counsel & Tax Specialist.


Åhléns Outlet etablerar sig i Bernstorp.

Åhléns Outlet fyller upp på Bernstorp

Uthyrning Åhléns Outlet väljer Niams Bernstorp, utanför Malmö, för sin nästa etablering. I och med etableringen är handelsområdet Bernstorp så gott som fulluthyrt.


Niam köper två bostadsprojekt i Danmark.

Niam köper två bostadsprojekt i Danmark

Transaktioner Niam och Milton Huse har ingått avtal om byggande och köp av två radhusprojekt med totalt 244 bostäder. Majoriteten av bostäderna ligger i Haslev, centala Själland, och resterande ligger i Lyndelse, strax söder om Odense på Fyn.


Sverker Åkerblom

Niam storsatsar på nytt segment – rekryterar från Blackrock

Bolag Niam breddar sitt utbud och erbjuder investerare möjlighet att placera kapital inom infrastruktur med fokus på hållbara investeringar i Norden och norra Europa.


Jennifer Andersson.

Niam anställer trio

Bolag Niam utökar sitt team på huvudkontoret i Stockholm med Oscar Hägglund från Slättö, Karina Bernsell från Nordic Capital och Adam Lidén från JLL Debt & Financial Advisory.


Niam forward funding-köper i Huskvarna.

Niam köper hyresrätter i Huskvarna

Transaktioner Niam har signerat ett forward commitment avtal om att förvärva 193 hyresrätter under utveckling, som beräknas vara helt färdigställda under 2023.


42 Niaminvesterare beskattas för miljardbelopp

Juridik Förvaltningsrätten i Stockholm har kommit fram till att totalt 42 klagande, både svenska och utländska bolag samt fysiska personer, som har ägt andelar i ett kommanditbolag ska beskattas för kommanditbolagets resultat. Samtliga klagande har anknytning till fastighetsfonden Niam Nordic Fund IV.


Niam köper kontorsbyggnad i Torslanda.

Niam köper för 870 miljoner i Göteborg

Transaktioner Niam har avtalat om att förvärva en 24 500 kvadratmeter stor kontorsbyggnad i Göteborg av Torslanda Property Investment, med tillträde 1 oktober 2021. Fastigheten är en modern och flexibel kontorsbyggnad med ett fristående parkeringshus. Det uppfördes 2017 och är fullt uthyrd till Volvo Cars.


Näsby slottspark.

Serneke bygger åt Niam

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat ett entreprenadavtal i samverkan med Niam om att bygga 52 bostäder i ytterligare en etapp i Näsby Slottspark utanför Stockholm.


Niam köper 782 lägenheter i Danmark.

Niam storköper i Danmark

Transaktioner Niam förvärvar 782 hyresbostäder i Danmark från Birch Ejendomme.


Niam hyr ut till Innovative Sales i kontorskomplexet UNO i Värtahamnen.

Niam hyr ut till Innovative Sales i Värtahamnen

Uthyrning Niam har under 2019-2020 totalrenoverat kontorsfastigheten UNO i Värtahamnen. Byggnaden, som är en del av Niams omfattande kontorsutvecklingsprojekt i Värtahamnen, är först ut att byta skepnad när stadsdelen byggs om från hamn till Stockholms mest hållbara innerstadsområde. Nu är det klart att säljbolaget Innovative Sales väljer UNO till sitt nya kontor. Ytan uppgår till 570 kvadratmeter och inflytt sker i sommar.


Peab ska bygga en kontorsbyggnad i finska Esbo.

Peab bygger kontorsbyggnad i Finland

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en kontorsbyggnad för Niam Oy i Life Science Center-kvarteret i Kägeludden i Esbo. Kontraktssumman uppgår till 20 miljoner euro.


Haninge Centrum

Niam slår till igen – köper Haninge Centrum

Transaktioner Niam har ingått ett bindande avtal med Grosvenor Europe om köp av Haninge Centrum.


Niam köper av Citycon.

Niam köper för 1,5 miljarder i Stockholm

Transaktioner Citycon har ingått avtal om försäljning av en portfölj med tre stadsdelscentrum till den nordiska fastighetsinvesteraren Niam. De tre stadsdelscentrumen ligger i Tumba, Högdalen och Fruängen i Stockholm och köpeskillingen uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.


Värtahamnen och Södra Värtan ska bli Stockholms nya entré från sjösidan.

Niam och Bonnier först ut – så mycket betalar de i Södra Värtan

Bolag De två aktörerna ska tillsammans tillföra 110 000 kvadratmeter ny kommersiell bebyggelse i den nya stadsdelen Södra Värtan i Värtahamnen. Fastighetssverige berättar mer om exploateringen, kostnaden och tidsplanen för det stora projektet.


Niam säljer tre kontorsfastigheter i Danmark.

Niam säljer i Danmark och köper i Norge

Transaktioner Niam säljer tre kontorsbyggnader i Danmark, i Gladsaxe och Lyngby. Samtidigt säljer Niam en kontorsfastighet i Norge, i Lysaker.


Rikard Henriksson.

Niams Rikard Henriksson: Flera stora affärer i pipeline

Bolag Rikard Henriksson, Managing Partner på Niam, ger en färsk lägesbeskrivning av marknaden för Fastighetssverige. Så här avslutade de förra året. Vi frågar också om det är någon speciell typ av aktör som är säljare på marknaden.


Niam säljer i Roskilde.

Niam säljer i Roskilde

Transaktioner Niam säljer en kontors- och detaljhandelsfastighet på Algade i centrala Roskilde till MM Properties. Fastigheten, om cirka 10 000 kvadratmeter, är en prestigefylld fastighet på Roskildes bästa huvudgata.


Trots coronapandemins kraftiga påverkan under första halvan av året kan Pangeas analyschef Mikael Söderlundh sammanfatta ett starkt transaktionsår på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden.

Trots pandemin – näst bästa transaktionsåret någonsin: "Pangavslutning"

Bolag Ketchupeffekten har slagit till på transaktionsmarknaden i december med flertalet mångmiljardaffärer – faktum är att årets sju största transaktioner på marknaden har skett under andra halvan av 2020. För Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh mer om vad som utmärkt transaktionsåret, vad som förändrats i marknaden under Q4 och vad det innebär för utvecklingen under 2021.


Göran Linder.

Peab säljer för 824 miljoner

Transaktioner Peab har tecknat avtal om försäljning av fyra hyresrättsprojekt om totalt 312 lägenheter till ett totalt värde av 824 miljoner svenska kronor.


Bonava

Niam köper av Bonava i Greve, Danmark

Transaktioner Niam har ingått ett bindande avtal med Bonava om att förvärva sex punkthus under uppförande avseende totalt 80 hyreslägenheter i Greve, strax utanför Köpenhamn.


Patrik Halls Heimstaden köper Niams danska portfölj i Danmarks hittills största fastighetstransaktion. Bland annat ingår Da Vince Park i Aalborg.

Heimstaden Bostad köper Niams danska portfölj för över 16 miljarder

Transaktioner Niam och Heimstaden Bostad genomför Danmarks största fastighetsaffär genom tiderna.


Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sweden hos Niam.

"Vi ser gott om intressanta investeringar"

Bolag Niam gjorde nyligen en stor affär med Logistic Contractor. Fastighetssverige frågar Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sverige hos Niam, vad som händer hos dem nu. Här tittar de efter förvärv och så här mycket kan de köpa för.


Bernstorp.

Nya hyresgäster till Bernstorp

Uthyrning Lager 157 och Dogman blir nya hyresgäster på handelsplatsen Bernstorp i Arlöv utanför Malmö. Niam förvärvade fastigheten våren 2020 och har sedan dess aktivt arbetat med att utveckla handelsplatsen. Efter uthyrningarna är handelsplatsen Bernstorp nästintill fullt uthyrd till en stark hyresgästmix.


Logistic Contractor säljer anläggningen man utvecklat åt Mathem i Farsta.

Logistic Contractor säljer för 900 miljoner till Niam

Transaktioner Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, har tecknat avtal med Niam som via en av sina fonder förvärvar en logistikanläggning under produktion i Farsta söder om Stockholm. Affären genomförs som en forward commitment där Niam tillträder fastigheten i samband med färdigställandet under första kvartalet 2022. Köpeskillingen uppgår till cirka 900 miljoner kronor.


Duo tar över Niam

Bolag Jennifer Andersson och Rikard Henriksson tog över som tillförordnade Managing Partners på Niam när bolaget avskedade vd:n Fredrik Jonsson. Nu har styrelsen i Niam beslutat att Jennifer Andersson och Rikard Henriksson tar över positionerna på permanent basis.


Niam ökar i Danmark.

Niam växer i Danmark

Transaktioner Niam har ingått ett bindande avtal om att förvärva 70 radhus i Hillerød kommun, strax utanför Köpenhamn i Danmark. Bostäderna förvärvas från Sophienberg Gruppen och Lemvigh-Müller. Säljarna levererar nyckelfärdiga enheter den 1 juni 2022.


Fredrik Jonsson.

Fredrik Jonsson lämnar Niam

Bolag Styrelsen i Niam, norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar, har utsett Jennifer Andersson och Rikard Henriksson till tillförordnande Managing Partners. Niams tidigare vd Fredrik Jonsson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Processen för att rekrytera en ny permanent vd för Niam kommer att inledas omgående.


Niam gör topprekryteringar och stärker upp teamet

Bolag Niam stärker sitt team och hämtar in ny CFO/COO och ny Head of Acquisitions.


Riksbyggen förvaltar 883 hyresrätter åt Niam i Östersund.

Riksbyggen förvaltar 883 hyresrätter åt Niam i Östersund

Bolag Riksbyggen har fått uppdraget att sköta totalförvaltningen av 883 hyresrätter i Östersund som ägs av Niam. Riksbyggen och Niam har tecknat ett treårigt förvaltningsavtal som börjar gälla från den 1 september i år.


Fredrik Jonsson.

Niam köper fastighet i Ulvsunda

Transaktioner HSB Bostads fastighet Gjutmästaren 5 i Ulvsunda industriområde, har sålts via en bolagsaffär till Niam som tillträdde fastigheten den 30 juni.


The Dockworks.

Novi får tunga förvaltningsuppdrag av Niam

Bolag Novi har erhållit förvaltningsuppdraget för Niams två kontorsprojekt i Värtahamnen, The Dockworks och Uno.


The Dockworks i Värtahamnen.

Niam lanserar The Dockworks – 32 000 kvadratmeter kontor i Värtahamnen

Bygg/Arkitektur Niam lanserar ett av Stockholms största kommande kontorsprojekt: The Dockworks, med en publik takterrass med boulebanor, bar och restaurang. Byggstart beräknas ske i Q1 2021 med inflyttning hösten 2023.


Niam köper stort bostadsbestånd i Östersund

Transaktioner Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till Niam. Försäljningen omfattar totalt cirka 62 500 kvadratmeter fördelat över 13 bostadsfastigheter i Torvalla, Odensala och centrala Östersund.


Fredrik Jonsson.

Niam köper 238 bostäder i Danmark

Transaktioner Niam har ingått ett bindande avtal om köp av 238 radhus på totalt cirka 23 000 kvadratmeter i området Tirsbæk Bakker, tio minuter från Vejle, Danmark.


Jättelista: De skickar flest till Mipim

Lista Om exakt tre veckor dundrar den 31:a upplagan av Mipim igång i Cannes. Fastighetssverige har kikat närmare på hur de svenska bolagen formerar trupperna – och sammanställt en unik lista över de 501 svenska deltagarna – för att se vilka som skickar flest medarbetare till Rivieran.


Fredrik Jonsson.

Trots utmaningarna – så ser Niam potential i Bernstorp

Transaktioner Niams vd Fredrik Jonsson berättar varför bolaget väljer att investera i handelsplatsen Bernstorp trots att sektorn överlag brottas med stora utmaningar.


Fredrik Jonsson.

Niam köper Bernstorp

Transaktioner Niam köper handelsplatsen Bernstorp utanför Malmö av Aberdeen Standard Investments.


Serneke får bygguppdrag av Niam.

Serneke bygger för Niam i Näsby Slottspark

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat ett entreprenadavtal med Niam för nyproduktion av 68 bostäder i två nya etapper i Näsby Slottspark.


Niam förstärker sitt danska team.

Niam förstärker sitt danska team

Bolag Niam stärker sitt danska team genom att rekrytera Maria Winther Fladeland som Director för förvärv.


Fredrik Jonsson.

Niam köper bostadsportfölj av Bach Gruppen

Transaktioner 300 danska bostäder byter ägare när Niam växer.


Fredrik Jonsson.

Niam köper kontors- och hotellfastighet i Köpenhamn

Transaktioner Niam har förvärvat Copenhagen Towers, en kontors- och hotellfastighet i Örestad, Köpenhamn. Fastigheten omfattar tre byggnader, varav ett är 21 våningar högt.


Fredrik Jonsson.

Niam reser 1,1 miljarder euro till Niam Nordic VII

Bolag Niam har haft sin sista stängning för sin senaste fastighetsfond, Niam Nordic VII. Med totalt 1,1 miljarder euro i eget kapital är det den största privata fastighetsfonden som rests i Norden.


Fredrik Jonsson.

Niam köper kontorsfastighet i Helsingfors

Transaktioner Niam har tecknat avtal med Skanska Commercial Development Nordic om att förvärva en nyproducerad kontorsfastighet belägen i Aviapolis, ett av de snabbast växande affärsklustren i Helsingfors-regionen, som angränsar till Helsingfors flygplats.


Serneke bygger för Niam i Näsby Park, Täby.

Serneke bygger för Niam i Täby

Bygg/Arkitektur Serneke Bygg har tecknat entreprenadavtal med Niam AB för byggnation av 54 bostäder i Näsby Slottspark i Täby.


Dagsfärsk lista: De skickar flest till Mipim

Mipim Med bara två veckor kvar till den franska fastighetsfesten i Cannes har Fastighetssverige kartlagt vilka svenska bolag som skickar flest medarbetare till Rivieran. Här är hela listan.


Micheal Berthelsen blir ny Danmarkschef på Niam.

Ny Danmarkschef på Niam

Bolag Michael Berthelsen blir ny Country Manager för Danmark på Niam och ersätter Kristian Krogh, som lämnar för att bli vd på Thylander Gruppen.


Halvmiljardaffär faller – detaljplanen upphävd

Transaktioner SSM förvärvade i mars 2017 projektet Bromma Boardwalk (del av fastigheten Vandenberg 9) av Niam V SIC Bostad Holding AB. Stockholms kommun antog detaljplanen strax efter förvärvet, men beslutet överklagades därefter av boende i närområdet. Affären var villkorad av en lagakraftvunnen detaljplanen och nu har mark- och miljööverdomstolen upphävt detaljplanen.


Niam rekryterar från Kungsleden

Bolag Niam har anställt Henrik Gerdin som fondchef för Niam Nordic VI. Han har en gedigen erfarenhet av fastighetsinvesteringar och kommer närmast från en roll som transaktionschef på Kungsleden.


Niam förstärker teamet

Bolag Niam anställer ny Director från Möller & Partners.


Kielo premiärköper i Helsingfors

Transaktioner Fastighetsbolaget Kielo, som förvaltas av Brunswick Real Estate, har förvärvat tre kontorsfastigheter i Helsingforsområdet från Niam.


Alma värvar från Niam

Karriär Alma Property Partners har rekryterat Stefan Albinsson som partner och head of asset management. Albinsson har över 20 års erfarenhet från fastighets- och investeringsmarknaden, kommer närmast från en position som fund manager på Niam.


Genesta köper av Niam i Helsingfors

Transaktioner Genesta har köpt kontorsfastigheten och landmärket Porkkalankatu 3 i Ruoholahti, Helsingfors, av Niam.


Unikt samarbete i Värtahamnen mellan fastighetsägare och Stockholms Hamnar

Bolag Ett nytt bolag har bildats för att arbeta med stadsutvecklingen i den nya stadsdelen Värtahamnen, som är en del av Norra Djurgårdsstaden. Tillsammans med Kungsleden, Niam, Vasakronan, Wallfast och Stockholms Hamnar utgör Bonnier Fastigheter grunden i Stadsutvecklarna i Värtahamnen. Deltar i samarbetet gör även Stockholms stad genom Exploateringskontoret.


Gamla Karolinska

Avslöjar: Försäljningen av Gamla Karolinska tas om helt

Bolag Niams 2,3-miljardersförvärv av Gamla Karolinska kommer inte att bli av. Det slår finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) fast i en intervju med Fastighetssverige.


Gamla Karolinska

Ingen försäljning av Gamla Karolinska innan valet

Transaktioner Niams jätteaffär om förvärvet av Gamla Karolinska var villkorad till sista juni. Nu meddelar Alliansen i Stockholms läns landsting att affären inte kommer att genomföras innan höstens val.


Niam köper 20 000 kvadratmeter kontor i Danmark

Transaktioner Niam har köpt fyra moderna kontorsfastigheter, omfattande 21 000 kvadratmeter, belägna i Kolding, Danmark.


Gamla Karolinska

"Vi riskerar vår trovärdighet som säljare"

Transaktioner Niams jätteförvärv av Gamla Karolinska riskerar att stranda om landstingsfullmäktige inte fattar beslut innan den 30 juni. Men trots att tiden går är det oklart när ärendet tas upp igen. För Fastighetssverige berättar landstingsrådet Paul Lindquist hur han ser på situationen.


Skanska säljer till Niam i Polen

Transaktioner Skanska har sålt kontorsbyggnaden Nowa Fabryczna i Lodz, Polen, till Niam för EUR 52M, cirka 510 miljoner kronor.


Niam får vänta – försäljningen av Gamla Karolinska uppskjuten

Transaktioner Landstingsfullmäktige har beslutat att återremittera ärendet om försäljningen av Karolinska Universitetssjukhusets gamla huvudbyggnad. Niam som avtalat att köpa byggnaden för 2,3 miljarder får således vänta på godkännande i landstingsfullmäktige.


Niam köper för 540 miljoner av NCC

Transaktioner NCC har sålt handelsprojekten Suurpelto Centrum i Esbo och Laajasalo Shopping Centrum i Helsingfors till Niam för 540 miljoner kronor.


Niam på väg att köpa Gamla Karolinska

Transaktioner Niam köper Gamla Karolinska i Solna av Stockholms läns landsting för 2,3 miljarder kronor.


Här är Nordens största affärer 2017

Lista Transaktionsåret 2017 var högintensivt på flera fronter – i dag sammanfattar Fastighetssverige året genom att lista de största fastighetsaffärerna i Norden.


Skanska säljer kontor i Polen

Transaktioner Skanska har sålt de första två byggnaderna i kontorskomplexet High Five i Krakow, Polen, till Niam för cirka 720 miljoner kronor.


Svenska Handelsfastigheter köper för 1,6 miljarder

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter köper en portfölj om åtta handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 1,6 miljarder kronor av Niam.


Niam köper kommersiell fastighet i Odense

Transaktioner Niam har köpt en kommersiell fastighet om 25 000 kvadratmeter i campusområdet i Odense.


Klövern gör första förvärvet i Danmark

Transaktioner Klövern tar det första steget in på den danska marknaden genom att köpa en fastighet i Frederiksberg, Köpenhamn, för 620 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 810 miljoner svenska kronor.


Niam storsäljer i Helsingfors

Bolag Niam har ingått avtal med Schroder Nordic Real Estate Fund om att sälja nio kontorsfastigheter, samtliga belägna i Helsingfors-området.


Niam rekryterar i Finland

Bolag Niam stärker upp sitt Helsingforskontor med senior director.


”Allt har fram- och baksidor”

Bolag Fredrik Jonsson om första tiden som vd, vad som blir annorlunda nu, Johan Bergmans betydelse och hur han ser på den nordiska marknaden ur ett investerarperspektiv.


Nedan redovisas de danska affärerna för första halvåret 2017.

Svensk och norsk dominans – i Danmark

Transaktioner I Norden har det varit rekordsiffror hittills under 2017. Här sammanfattas, och synas, de danska affärerna under årets sex första månader – där ett norskägt bolag dominerar.


Skanska säljer för 850 miljoner

Transaktioner Skanska har sålt tre fastigheter i Flemingsbergsdalen i Stockholm för ett underliggande fastighetsvärde om cirka 850 miljoner kronor. Köpare är Niam.


Gemensam vision för Värtahamnen undertecknad

Bygg/Arkitektur Värtahamnen står inför en förvandling de kommande åren och den nya stadsdelen kommer att delvis stå klar år 2021/2022. Fyra fastighetsägare har nu gått samman med Stockholms Stad och Stockholms Hamnar för att arbeta fram en gemensam vision.


"Har varit en rolig resa"

Bolag Efter ett drygt decennium byter han position. Och med en närmast overklig expansion kan Johan Bergman lämna över vd-rollen med gott samvete. "Känns rätt naturligt".


Niam byter vd

Karriär Johan Bergman blir styrelseordförande för Niam AB och alla Niams fonder. Han ersätts på vd-stolen av nuvarande CIO Fredrik Jonsson.


"Kalkylen blir bättre i Danmark"

Transaktioner Niam fortsätter att expandera i Danmark genom sitt senaste miljardförvärv. Den största delen i köpet består av bostäder – helt i linje med bolagets strategi om att investera i hyresrätter.


Niam köper för fem miljarder i Danmark

Transaktioner Niam köper ett privatägt danskt fastighetsbolag för motsvarande nästan 5,4 miljarder kronor.


Johan Bergman om de nordiska utsikterna

Bolag Niams förvärv i Helsingfors var knappast en slump för storstadssatsande Niam. Vd:n Johan Bergman jämför de nordiska marknaderna och betygsätter senaste året. ”Vill alltid göra mer”.


Niam köper kontorsfastighet i Helsingfors

Transaktioner Niam köper en nyproducerad 9 000 kvadratmeter stor fastighet i Helsingfors för 290 miljoner kronor av Skanska.


Niam köper 67 000 kvadratmeter i Köpenhamn

Transaktioner Niam köper Copenhagen Business Park, ett kontorskomplex omfattande 67 000 kvadratmeter I Köpenhamn.


Commerz Real säljer 32 000 kvadratmeter i Finland

Transaktioner Commerz Real säljer kontorsfastigheten Life Science Center Keilaniemi i Esbo, Finland, till Niam. JLL har varit rådgivare till säljaren och uppger att transaktionen är den hittills största försäljningen av en enskild kontorsfastighet på den finländska marknaden 2016.


Niam hyr ut i Umeå

Uthyrning Lager 157 och Blomsterlandet hyr sammanlagt 2 800 kvadratmeter i Niams Strömpilen 1 i Umeå.


Niam hyr ut i Hansa city

Uthyrning Niam hyra ut till Jula och Lager 157 i Hansa city i Kalmar. Samtidigt omförhandlar man hyresavtalet med City Gross.


Här är senaste årets största retailaffärer

Handel Här är de fem största transaktionerna inom handelssegmentet från oktober 2015 till och med september 2016.


Niam köper handelsfastighet i Mora

Transaktioner Niam har köpt en handelsfastighet i Norets handelsområde i Mora från RED. Fastigheten består av cirka 11 000 kvadratmeter uthyrbar area och är delvis färdigställd under hösten 2016. Hyresgästerna består av Rusta, Jula, Elgiganten, ÖoB, Stadium Outlet och Intersport.


Nya hyresgäster till Bricks Lund

Uthyrning Bricks Lund har fått nya hyresgäster. Medicinteknikföretaget Cellavision och restaurangoperatören Smarta Kök har tecknat avtal om att flytta in i den upprustade fastigheten.


Niam köper kontorsfastighet i Köpenhamn

Transaktioner Niam har köpt en fullt uthyrd kontorsfastighet med en yta om cirka 16 000 kvadratmeter för 270 miljoner kronor.


Niam säljer Heron City för 930 miljoner

Transaktioner Niam avslutar sin fjärde fond och säljer köpcentrumet Heron City för 930 miljoner kronor till ett bolag samägt av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo.


Heimstaden köper av Niam i Köpenhamn

Transaktioner Heimstaden köper 114 lägenheter i Köpenhamn till Heimstaden för 422 miljoner danska kronor, motsvarande 535 miljoner svenska kronor.


Niam gör fyra nyrekryteringar

Bolag Stärker organisationen i Sverige och Danmark genom att anställa fyra nya medarbetare.


Svenskt fondbolag i världstopp

Bolag Ett svenskt fondbolag toppar listan när Preqin presenterar sin ranking över de mest konsekvent presterande fondförvaltarna inom kategorin opportunistiska closed end-fondbolag.
Ytterligare ett svenskt bolag finns med på tio i topp-listan.


Bergman lämnar – risk för intressekonflikt

Bolag Niams vd Johan Bergman lämnar JM:s styrelse med omedelbar verkan.


Finskt bolag går in i Sverige – miljardköper

Transaktioner Ett finskt börsnoterat fastighetsbolag gör sitt första förvärv i Sverige och köper för närmare 1,2 miljarder kronor.


KF och Coop Mitt säljer till Niam i Gävle

Transaktioner KF Fastigheter och Coop Mitt säljer tre handelsfastigheter i Valbo Köpstad i Gävle kommun till Niam. Fastigheterna har en sammanlagd yta på cirka 20 000 kvadratmeter. Det underliggande fastighetsvärdet är cirka 275 miljoner kronor.


Vasakronan storsäljer i Värtahamnen

Transaktioner Vasakronan säljer en fastighet i Värtahamnen för 925 miljoner kronor.


Niam köper kontorsfastigheter i Helsingfors

Transaktioner Niam har förvärvat sex kontorsfastigheter i Helsingfors. Transaktionsvärdet uppgår till över 1,5 miljarder kronor.


Niam tar in 800 miljoner euro till sin sjätte fond

Bolag Niam avslutade nyligen fondresningen av sin sjätte opportunistiska fastighetsfond, Niam Nordic VI, med ett totalt eget kapital om 800 miljoner euro, motsvarande cirka 6,8 miljarder kronor.


Niam köper bostäder i Ålborg

Transaktioner Niam har i två separata transaktioner förvärvat två bostadsportföljer i Ålborg. Den kombinerade portföljen består av 461 lägenheter med en total uthyrningsbar yta om cirka 46 500 kvadratmeter.


Heimstaden storköper i Danmark

Transaktioner Heimstaden köper bostäder i Köpenhamn av Niam för 1,4 miljarder danska kronor, drygt 1,7 miljarder svenska kronor.


Stendörren köper av Niam i Botkyrka

Transaktioner Stendörren Fastigheter köper en handelsfastighet om cirka 22 000 kvadratmeter i Botkyrka av Niam för 119,6 miljoner kronor.


Niam säljer i Helsingfors

Transaktioner Niam säljer två kontorsfastigheter i Esbo, strax utanför Helsingfors.


Niam köper utvecklingsprojekt i Köpenhamn

Transaktioner Niam köper organisationen Dansk Industris tidigare kontor på Sundkrogskaj i Köpenhamn. Fastigheten omfattar 8 600 kvadratmeter och Niam ska nu uppgradera den och hyra ut till nya hyresgäster.


Niam miljardköper av Skanska i Polen

Transaktioner Skanska säljer en portfölj bestående av fyra kontorsbyggnader i Polen. Värdet av transaktionen uppgår totalt till cirka 1,5 miljarder kronor, och köpare är en fond som förvaltas av den svenska fondförvaltaren Niam.


Niam köper köpcentrum i Helsingfors

Transaktioner Niam tecknade nyligen ett avtal om att förvärva Kaari Shopping Center som ligger i Kannelmäki, nära ringled 1, i Helsingfors. Köpcentret är Helsingfors femte största med en total yta om 48 000 kvadratmeter.


Niam anställer sju personer

Karriär Niam har genomfört flera nyrekryteringar, i både Sverige, Danmark och Finland.


Niam köper handelsfastighet av Citycon i Umeå

Transaktioner Niam har förvärvat handelsfastigheten Strömpilen 1 av Citycon. Fastigheten består av totalt 27 000 kvadratmeter och är belägen fem kilometer utanför Umeå centrum. Fastigheten har ett större antal hyresgäster, däribland Ica Maxi, Systembolaget och Apotek Hjärtat.


Niam köper handelsfastighet i Kalmar

Transaktioner Niam har köpt handelsfastigheten Kalmar Alhagen 3 i Hansa City bestående av totalt 21 000 kvadratmeter.


Wihlborgs köper Karin 11 och Nora 11 i Malmö av Niam.

Wihlborgs miljardköper i Malmö

Transaktioner Wihlborgs köper fastigheter på Drottninggatan i centrala Malmö omfattande 45 000 kvadratmeter.


Niam köper i Köpenhamn

Transaktioner Niam har köpt en fastighet belägen på Østbanegade i Köpenhamn omfattande cirka 30 000 kvadratmeter kontor och butiker samt med en parkeringsanläggning på omkring 12 000 kvadratmeter.


Veidekke får bygguppdrag av Niam

Bygg/Arkitektur Veidekke har fått bygguppdraget kring den fortsatta ombyggnaden i kvarteret Nora, ”Plushuset”, i Malmö, av Niam.


Niam hyr ut i Malmö

Uthyrning Niam har tecknat ett nytt 10-årigt hyresavtal om cirka 6 400 kvadratmeter i fastigheten Nora 11 i centrala Malmö. Nu återstår cirka 2 600 kvadratmeter uthyrningsbar yta i huset.


Niam säljer sju köpcentrum i miljardaffär

Transaktioner Niam säljer sju köpcentrum i södra Sverige.


Cushman & Wakefield växer och flyttar

Karriär Cushman & Wakefield fortsätter sin expansion i Sverige och har anställt två nya medarbetare.
Dessutom meddelar man nu sin nya adress dit man flyttar i höst.


Niam köper i Danmark

Transaktioner Niam köper en 5 421 kvadratmeter stor kontorsfastighet – fullt uthyrd till IBM – i Holte, Köpenhamn.


Equator rekryterar från Niam

Karriär Equator rekryterar Anders Blomkvist, närmast från Niam, som affärsutvecklare.


Ingelsta Marknad i Norrköping.

Niam köper handelsfastigheter

Transaktioner Niam köper två handelsplatser, om sammanlagt 43 000 kvadratmeter, i Skåne och Östergötland.


Klövern köper för 360 miljoner i Göteborg

Transaktioner Klövern köper i två separata affärer två kontorsfastigheter i Majorna, Göteborg, för 360 miljoner kronor.


Niam säljer sin del av Sektor Gruppen

Transaktioner Niam säljer sina återstående 27,5 procent av det norska köpcentrumbolaget Sektor Gruppen till bolagets övriga ägare.


Newsec hyr ut i Kvasten

Uthyrning Citygallerian Kvasten i Kalmar har, genom Newsec, tecknat ett nytt femårigt avtal med Cubus, samt omförhandlat ett hyresavtal med Bikbok.


Niam hyr ut 2 000 kvadratmeter i fastigheten Gårda 13:6, som man köpte av AMF Fastigheter förra sommaren.

Niam hyr ut i Göteborg

Uthyrning Niam har tecknat ett nytt hyresavtal med Go Excellent Sweden AB om cirka 2 000 kvadratmeter i fastigheten Gårda 13:6, centralt belägen i Gårda Park i Göteborg.


Besqab tillträder fastighet i Solna

Bostäder Besqab har nu tillträtt fastigheten Charlottenburg 11 i stadsdelen Råsunda på Solnavägen. Detaljplanen har vunnit laga kraft och försäljningen av lägenheter startar söndagen den 15 februari 2015.


Silver Life och Niam i samarbetar i Täby

Bygg/Arkitektur Täby kommun, Silver Life och Niam har tecknat ett intentionsavtal om att tillsammans utveckla nya högkvalitativa boenden för äldre i Näsby Park.


Niam går in i norskt börsbolag

Bolag Niam har köpt aktier i ett norskt börsnoterat fastighetsbolag för cirka 700 miljoner kronor.


Niam storköper i Norge

Transaktioner Niam köper 66 000 kvadratmeter i Stavanger för motsvarande drygt 1,6 miljarder svenska kronor.


Ny food court på Heron City

Handel På torsdag invigs en ny food court i Heron City i Kungens kurva, Huddinge.


Niam köper bostäder i Danmark

Transaktioner Niam köper ett bostadsbestånd med 285 lägenheter i Danmark av Finansiel Stabilitet.


Och köper business park i Helsingfors

Transaktioner Niam har köpt Derby Business Park, tre kontorsfastigheter om 20 000 kvadratmeter i Leppävaara, Espoo strax utanför centrala Helsingfors, från SRV Construction Ltd.
Fastigheterna är nybyggda och inhyser flera hyresgäster, däribland Siemens huvudkontor i Finland.


Niam miljardsäljer i Sverige och Finland

Transaktioner Niam säljer fastigheter i Sverige och Finland för cirka 2,8 miljarder kronor.


Niam köper i Helsingfors

Transaktioner Niam köper kontorsfastigheten Voimatalo i Helsingfors, omfattande 9 300 kvadratmeter.


Newsec förvaltar för Niam

Bolag Newsec har fått förvaltningsuppdraget för kontorsfastigheten som Niam nyligen köpte av AMF i Gårda, Göteborg.


Newsflash

Hemsö miljardköper rättsfastigheter

Transaktioner Hemsö köper en portfölj med rättsfastigheter till ett värde av två miljarder kronor.

Hemsö köper vårdcentral i Jönköping

Transaktioner Hemsö köper Hälsans vårdcentral i Jönköping till ett värde om 200 miljoner kronor. Hyresgäst är Landstinget i Jönköpings län med en lång återstående kontraktstid.

Och äldreboende i Dresden

Transaktioner Hemsö köper Waldpark äldreboende med en yta på 3 700 kvadratmeter i området Blasewitz i Dresden till ett värde om 60,1 miljoner kronor.


AMF Fastigheter säljer Gårda 13:6 och lämnar därmed Göteborgs fastighetsmarknad.

AMF miljardsäljer och lämnar Göteborg

Transaktioner AMF Fastigheter säljer kontorsfastigheten Gårda 13:6 belägen i området Gårda cirka en kilometer från Göteborgs centralstation. Köpeskillingen uppgår till cirka 950 miljoner kronor. I och med detta har AMF Fastigheter sålt den sista och kvarvarande fastigheten i Göteborg. Ägandet kommer nu att koncentreras till Stockholmsområdet.


Ny kundansvarig för Newsecs Niamuppdrag

Karriär Victor Wettergren tillträder 1 september rollen som kundansvarig för Niam på Newsec Asset Management.


Axa köper för halv miljard i Kista

Transaktioner Axa Real Estate köper kontorsfastigheten Blåfjäll 1 i Kista till ett underliggande värde om 546 miljoner kronor.


Fem procent stödjer en rödgrön regering

Sverige Enligt Fastighetsägarnas Sverigebarometern vet 48 procent av de svenska fastighetsföretagen inte vilket regeringsalternativ som är bäst för branschen. 47 procent stödjer alliansen och fem procent stödjer de rödgröna.


Niam säljer för 675 miljoner

Transaktioner Niam säljer två fastigheter i Solna och Sollentuna. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till totalt 675 miljoner kronor.


Niam säljer i centrala Stockholm

Transaktioner Niam säljer kontorsfastigheten Vega 4 (Gamla Teknis) i centrala Stockholm.


Kontor blir hotell i Kista

Transaktioner Niam säljer två fastigheter i Kista. Köparen planerar att konvertera en av fastigheterna till hotell.


Niam köper i Danmark

Transaktioner Niam köper i två separata affärer kontor i Köpenhamnsområdet för 51 miljoner euro, motsvarande cirka 450 miljoner kronor.


Besqab köper av Niam

Transaktioner Besqab köper byggrätter av Niam i Solna för 120 miljoner kronor.


Deutsche Pfandbriefbank finansierar för Niam

Ekonomi/Finansiering Deutsche Pfandbriefbank står för finansieringen av Niams förvärv i Sundbyberg.


Niam köper 33 500 kvadratmeter

Transaktioner Niam fond V köper en 33 500 kvadratmeter stor kombinerad industri- och kontorsfastighet i Stockholm från NAPF Sweden AB, som förvaltas av Valad.


Niam säljer i Baltikum

Transaktioner Niam säljer ett distributionscenter i Riga, bolagets enda fastighet i Baltikum.


Niam förlänger med Mio i Heron City

Uthyrning Niam tecknar ett nytt sjuårigt avtal, gällande 9 600 kvadratmeter, med Mio i Heron City.


Veidekke får stort ombyggnadsuppdrag av Niam

Bygg/Arkitektur Veidekke får uppdraget att bygga om Skatteverkets kontor i Malmö. Fastighetsägaren Niam tecknade i somras ett sexårigt avtal med Skatteverket.


Niam miljardköper kommersiellt i Danmark

Transaktioner Niam tar steget in på den kommersiella marknaden i Danmark genom ett miljardförvärv.


Niam köper i Helsingfors

Transaktioner Niam köper, genom sin Nordic Core-Plus-fond en kontorsfastighet om 25 800 kvadratmeter i Vantaa, en del av Helsingfors storstadsregion.


Niam stänger Nordic Core-Plus

Bolag Niam genomför sista stängningen i sin första fond med inriktningen core-plus. Fonden når målet på 300 miljoner euro i eget kapital.


Niam tecknar nytt avtal med Skatteverket i Malmö

Uthyrning Niam har tecknat ett nytt sexårigt hyresavtal med Skatteverket om cirka 14 000 kvadratmeter i fastigheten Nora 11, centralt belägen i Malmö. Niam kommer nu att uppgradera fastigheten och tillskapa nya kontorsytor.


Sefa köper Sjöbefälsskolan i Göteborg

Transaktioner Niam säljer gamla Sjöbefälsskolan i Göteborg till Sefa.


Niam säljer i Malmö

Transaktioner Niam säljer kontorsfastigheterna Kronan 10 och 11 i centrala Malmö. Köpare är fonden DEREIF SICAV-FIS, som leds av Corpus Sireo.
Köparen tillträder i september.


Niam förlänger och nytecknar stort i Solna

Uthyrning Niam förlänger ett hyreskontrakt på 15 600 kvadratmeter i Solna med 14 år. Dessutom tecknar samma hyresgäst sig för ytterligare 2 900 kvadratmeter i fastigheten.


Niam miljardköper i Köpenhamn

Transaktioner Niam gör sitt andra stora bostadsförvärv i Köpenhamn, den här gången för nästan 1,2 miljarder kronor.
- Priserna har sjunkit med 30-40 procent säger Niams vd Johan Bergman till Fastighetssverige.


Niam i norsk miljardaffär

Transaktioner Den norska pensionsjätten Storebrand Liv säljer sju köpcentrum för cirka 4,4 miljarder kronor. Bland köparna finns Sektorgruppen som till 27,5 procent ägs av Niam.


Ektornet säljer i Finland

Transaktioner Ektornet säljer två kontorsfastigheter i Helsingfors. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 14 300 kvadratmeter.


Niam miljardsäljer i Stockholm

Transaktioner Electrolux köper sin huvudkontorsfastighet på S:t Göransgatan i Stockholm av Niam för 1 145 miljoner kronor.
Bolaget har dock för avsikt att snarast söka alternativa ägarformer för fastigheten.


Skanska miljardsäljer i Stockholms city

Transaktioner Skanska säljer kontorsfastigheten Klara Strand (Blekholmen 1) mitt emot Stockholms centralstation. Köpeskillingen uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor.


Niam i affär om
mer än åtta miljarder

Transaktioner Niam har just slutfört en affär där transaktionsvärdet uppgår till 8,47 miljarder kronor.


Gamla Hovrätten i Malmö får nytt liv

Transaktioner Den gamla hovrättsbyggnaden i Malmö har stått tom i tre år. Nu har Niam sålt den och nästa hyresgäst är klar.


Trendbrott: Internationella nettoinvesterar i Sverige

Transaktioner Sedan 2009 har de internationella investerarna varit nettosäljare på den svenska fastighetsmarknaden.
Men nu syns ett trendbrott.
- Under årets nio första månader har de internationella investerarna varit nettoköpare, sa Jan Rosengren på Newsecs lunchseminarium i Göteborg.


Newsec rekryterar i Göteborg

Karriär Anna Willson är ny ekonomiansvarig för Newsecs Niamuppdrag i Göteborg.


Niam säljer i Göteborg

Transaktioner Niam Nordic Fund IV säljer en 16 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet i Göteborg. Köpare är en relativt ny aktör på marknaden.


Niam köper stort i Finland

Transaktioner Niam har köpt 15 kontorsfastigheter och två handelsfastigheter i Helsingforsområdet.


Henrik Granström ny vd för Newsec

Karriär Henrik Granström har utsetts till ny vd för Newsec. Han ersätter därmed Urban Edenström som agerat tillförordnad vd under våren. Parallellt med sin nya roll fortsätter Granström också i sin position som vice vd i ägarbolaget Stronghold.


Niam hyr ut i Malmö

Uthyrning Niam har tecknat ett nytt tioårigt hyresavtal om cirka 5 000 kvadratmeter i Malmö.


Kraftigt ökat besöksantal i Heron City

Handel Heron City uppvisar en mycket positiv trend med kraftigt ökat antal besökare och stigande omsättning. Under årets fem första månader var antalet besökare 2,5 miljoner, en ökning med 250 000 personer motsvarande tio procent. Heron City ägs sedan våren 2011 av Niam och förvaltas av Newsec Asset Management.


Niam gör första stängning på 133 miljoner euro

Bolag Niam har genomfört den första stängningen av fastighetsfonden Niam Nordic Core Plus, på 133 miljoner euro, motsvarande nästan 1,2 miljarder kronori eget kapital.


Niam säljer i Oslo

Transaktioner Niam säljer två kontorsfastigheter Oslo till Oslo Areal AS.


Niam överträffade fondresningsmål

Bolag Niams målsättningsmål var att ta in 600 miljoner euro till sin Niam Nordic V. Det blev 719 miljoner euro. Fonden har nu en investeringskapacitet på cirka 20 miljarder kronor, vilket gör den till Nordens största opportunistiska fastighetsfond.


Lundbergs köper för
halv miljard i Stockholm

Transaktioner Lundbergs har köpt fastigheten Murmästaren 13 på Hantverkargatan 25-27 på Kungsholmen i Stockholm. Köpeskillingen uppgår till 478 miljoner kronor.


Niam rekryterar från Storebrand

Karriär Niam har anställt en director som närmast kommer från Storebrand.


Niam tecknar stort
hyresavtal med Polishögskolan

Uthyrning Niam har tecknat ett sexårigt hyresavtal om cirka 42 000 kvadratmeter med Rikspolisstyrelsen avseende Polishögskolan på Sörentorp i Solna och Sollentuna. Samtidigt planerar man framtida expansionsmöjligheter.


Niam i miljardaffär med Reitangruppen

Transaktioner Niam säljer en kontorsfastighet till norska Reitangruppen. Affären är värd cirka 1,5 miljarder kronor.


Niam hyr ut i Göteborg

Uthyrning Newsec har, för fastighetsägaren Niams räkning, hyrt ut 1 000 kvadratmeter på Första Långgatan i Göteborg.


Niam förlänger i Malmö

Uthyrning Newsec har, för fastighetsägaren Niams räkning, förlängt hyresavtalet med mjukvaruföretaget Aviva i Malmö.


Niam förstärker styrelsen

Bolag I syfte att ytterligare stärka Niams position på den globala arenan samt bredda bolagets strategiska kompetens, framförallt inom finans- och kommunikationsområdet, utses en ny styrelse i Niam AB med stor internationell erfarenhet.


Newsec får förvaltningsuppdrag av fackförbund

Bolag Fackförbunden LO, GS och Svenska Målareförbundet köpte nyligen tre fastigheter i centrala Stockholm av Niam.
Newsec har nu fått förvaltningsuppdraget.


Niam förlänger 26 000 kvadratmeter i Kista

Uthyrning Niam förlänger ett hyreskontrakt om 26 000 kvadratmeter i Kista. Det nya kontraktet löper till 2019.


Niam rekryterar projektutvecklingschef

Karriär Niam har anställt Hans Lisserkers som projektutvecklingschef. Hans kommer att ansvara för samtliga utvecklingsprojekt i förvärvade och förvaltade fastigheter inom Niams fastighetsfonder.


Sveafastigheter och Niam i finsk miljardaffär

Transaktioner Sveafastigheter köper 68 handelsfastigheter av Niam i Finland. Sveafastigheter köper tillsammans med en ny lokal samarbetspartner, Capitol Asset Management.


Niam köper fyra köpcentrum i Norge

Transaktioner Niam förstärker sin position i Norge och köper fyra köpcentrum. Säljaren lämnar köpcentrummarknaden helt och hållet.


Nytt svenskt storköp i Danmark

Transaktioner I förra veckan gick Balder in stort på bostadssidan i Köpenhamn.
Nu gör en annan svensk investerare en miljardaffär i den danska huvudstaden – från samma säljare.


Strongholdbolag tappar vd

Karriär Vd:n för ett av Strongholdkoncernens bolag säger upp sig för att i stället ägna sig åt familjeföretaget.


Stockholms stad köper för 279 miljoner

Transaktioner St Eriks Markutveckling, ett helägt dotterbolag till Stockholms stad, köper två kommersiella fastigheter av Kungsleden för 279 miljoner kronor.


Edenström junior in i Strongholds styrelse

Bolag Johan Edenström, 29, son till Stronghold-grundaren Urban Edenström har valts in som suppleant i Strongholds styrelse.


Newsec hyr ut i Heron City

Uthyrning Newsec har tecknat ett femårigt hyresavtal med Nike Factory Store i Heron City, som Niam Nordic Fund IV nyligen köpte.


Klövern köper av Niam i Uppsala

Transaktioner Klövern köper kontorsfastigheten Boländerna 33:2 i Uppsala av Niams Nordic Fund IV för 192,5 miljoner kronor.


Stockholms stad köper mer i Slakthusområdet

Transaktioner Stockholms stad köper genom S:t Erik Markutveckling en mindre fastighet intill Palmfelt Center i Slakthusområdet.


Newsec förvaltar Heron City

Bolag Newsec Asset Management får som väntat uppdraget att förvalta Heron City i Kungens Kurva i Stockholm som Niam nyligen köpte av brittiska Heron International.


Niam på väg att sälja Palmfelt Center

Transaktioner Niam är på väg att sälja Palmfelt Center i Globenområdet för 880 miljoner kronor.


Sveafastigheter köper stort i Finland

Transaktioner Sveafastigheter och HGR Property Partners köper en kontorsportfölj i Finland av Niam och Whitehall för motsvarande 540 miljoner kronor.


Niam köper Heron City i Stockholm

Transaktioner Niam köper handelsfastigheten Heron City (Kvadranten 2) i Kungens Kurva i Stockholm. Därmed är Niams fjärde fond fullinvesterad.


Stronghold-koncernen
flyttar till Stureplan

Uthyrning Stronghold-koncernen, med Newsec, Niam och Datscha, flyttar till Nordstjernanhuset på Stureplan i Stockholm. Newsec Asset Management sitter kvar på Humlegårdsgatan.


Niam rekryterar från Aberdeen

Karriär Niam har rekryterat Stefan Albinsson. Han kommer närmast från Aberdeen Asset Management.


Han blir Niams man i Danmark

Karriär I dag öppnar Niam sitt kontor i Köpenhamn. Den landsansvarige har tidigare arbetat för Skanska och Aberdeen.


Niam öppnar
kontor i Köpenhamn

Bolag Niam finns i dag i Sverige, Norge och Finland. I nästa vecka öppnar man också ett kontor i Danmark.


Wallenstam
miljardköper i Göteborg

Transaktioner Wallenstam köper sju fastigheter i centrala Göteborg för nästan 1,2 miljarder kronor.


Niam siktar på
20 miljarder i ny fond

Bolag Niam genomför en första stängning av sin femte opportunistiska fastighetsfond – Niam Nordic V. Initialt tar man in cirka 1,1 miljarder kronor, men investeringskapaciteten är på hela 20 miljarder kronor. Dessutom ska man i den nya fonden fokusera mer på nordiskt kapital.


Niam köper handel i Norge

Transaktioner Niam har köpt Linderud Senter i Norge genom dotterbolaget Sektor Eiendomsutvikling från från Braathen Eiendom Holding AS. Köpcentrumet har en uthyrningsbar area om 28 000 kvadratmeter, cirka 80 hyresgäster och omsatte 2010 strax under 600 miljoner norska kronor.


KontaktUppgifter

Niam AB

Adress
Stureplan 3 10395 Stockholm

KONTAKT
Lovisa Edström
08 5175 8500

lovisa.edstrom@niam.com

Branschkategorier