”Ytterligare restriktioner kan utlösa en ny fastighetskris”

Publicerad den 13 November 2017

Skicka till e-post

Sverige I dag vid lunchtid meddelar Finansinspektionen om det kommer att införas ytterligare amorteringskrav.
I lördags publicerade Veidekke en konjunkturrapport – där bolaget varnar för en ny fastighetskris till följd av regleringarna.

Lennart Weiss. Lennart Weiss.

På förmiddagen i dag tar FI beslut om det omdiskuterade utökade amorteringskravet.

Förslaget går i korthet ut på att låntagare som lånar minst 450 procent av sin inkomst tvingas till en extra amortering på en procent – utöver de gällande amorteringskraven.
Veidekkes konjunkturrapport ger bilden av ett kluvet marknadsläge.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke:
- Å ena sidan råder stark medvind för samhällsekonomin, något som borde ge stöd för ett högt bostadsbyggande och stabila priser. Å andra sidan har utbudet ökat kraftigt, framför allt i Stockholm – Mälardalen vilket tillsammans med bankernas allt hårdare kreditrestriktioner gör att färre kan efterfråga en bostad. Ytterligare kreditrestriktioner riskerar att leda till prisfall, minskat bostadsbyggande och kan utlösa en ny fastighetskris.

Veidekkes rapport bygger på statistiken för antalet påbörjade bostäder samt skattningar utifrån hushållens ekonomiska efterfrågan. Även här visar analysen på två olika bilder. Utifrån antalet påbörjade bostäder bör färdigställandet landa runt 50 000 bostäder 2017, högt men fortsatt långt ifrån Boverkets byggmål. Bankernas och myndigheternas restriktioner minskar dock hushållens möjlighet att efterfråga. Veidekkes analys visar att bostadsbyggandet kan falla tillbaka till cirka 40 000-45 000 färdigställda bostäder redan 2018 och 2019.

Rapporten analyserar också prisutvecklingen och visar att stort prisfall på 20-30 procent är osannolikt och skulle kräva att hushållens disponibla inkomster faller med cirka tre procent fyra år i rad. Men redan ett måttligt prisfall kan få stora konsekvenser.

- Vi har idag en emotionell situation som gör kunderna osäkra och att försäljningsprocesserna tar längre tid. Detta påverkar branschen och effekten blir sannolikt att dagens relativt stora volymer kommer att minska, detta i ett läge när det egentligen vore angeläget att bostadsbyggandet fortsatte att öka, säger Per-Martin Eriksson, vd för Veidekke Bostad.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Mer från Fastighetssverige
Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden.

"Det har varit en hektisk vecka"

Fredagsprofilen Vilken är den bästa affären Biljana Pehrsson har gjort? Varför ska hon inte till Mipim? Och hur kommer det sig att hon kan så mycket om Kungstornen? Det och mycket mer berättar Kungsledens vd i veckans Fredagsprofilen.


Efter jätteköpet – där vill Pandox växa 2018

Bolag Efter mångmiljardköpet i Storbrittannien vänder Pandox vd blicken mot sydligare breddgrader. Nu berättar Anders Nissen mer om vad som komma skall.


Annons
Fastighetsmarknadsdagen Jönköping County

Förutsättningarna för fastighetsaffärer framöver

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping County Ett splittrat Europa, Donald Trump, Nordkorea, internationell terrorism och så vidare. Hur påverkas Sveriges och Europas ekonomiska utveckling av oron i omvärlden? Och hur ser förutsättningarna för fastighetsaffärer ut framöver?
Branschens mötesplats i Jönköping den 19 april inleds med en analys över det världsekonomiska läget. För analysen står Swedbanks makroanalytiker Cathrine Danin.


Klövern köper för 1,9 miljarder i Köpenhamn

Transaktioner Köpet är Klöverns andra i Köpenhamn och omfattar en kontorsfastighet med Codan som ankarhyresgäst.


Kuylenstierna: "Jag har väldigt svårt att inte lägga mig i"

Karriär För Fastighetssverige berättar Joachim Kuylenstierna mer om hur det kommer sig att han nu axlar vd-rollen i Fastator på allvar, efter mer än ett år som tillförordnad.


Fastpartner fortsätter öka

Bolag Fastpartners rullande årliga förvaltningsresultat är nu uppe i cirka 725 MSEK (625). Motsvarande siffra för Q3-rapporten var 685 MSEK. Bolagets mål är att nå 950 MSEK i slutet av 2020. Utdelningen höjs till 4,30 kr (4,00).


Lanserar fond för nya osålda bostadsrätter

Bolag Efter godkännande från Finansinspektionen lanserar Nordic Property Investment nu NPI Residential Fund 1. Idén bakom fonden är att förvärva kluster av nyproducerade, osålda bostadsrätter och hyra ut dem långsiktigt för att sälja av när marknaden återhämtat sig.


Vincero köper och hyr ut i Huddinge

Transaktioner Vincero Fastigheter fortsätter att expandera i Huddinge genom två förvärv i Storängen. Totalt omfattar fastigheterna närmare 9 000 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på kontor, lager och produktion.


Valsehuset i Valby, Köpenhamn.

Heimstaden fortsätter växa i Danmark

Transaktioner Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal om förvärv av fastigheten Valsehuset i stadsdelen Valby i Köpenhamn.


Något högre siffror från Hufvudstaden

Bolag Hufvudstadens substansvärde är uppe i 152 kronor (138). Bolaget höjer utdelninen med 20 öre till 3,50.


Catena ger 4,50 i utdelning

Bolag Catena höjer förvaltningsresultatet med 39 procent och utdelningen från 3,50 till 4,50 per stamaktie.


Hemfosa: Över 13 kronor per aktie i förvaltningsresultat

Bolag Hemfosas förvaltningsresultat uppgick till 2 186 mkr (1 812), motsvarande 13,16 kronor per stamakte (11,49). Bolaget höjer utdelningen till 4,80 kronor med kvartalsvis utdelning.


Hemfosadelning under andra halvåret

Bolag Hemfosas planer om att dela upp bolaget fortsätter enligt plan. Ambitionen är att dela bolaget och notera och dela ut ett nytt bolag under andra halvåret.


Diös: Stor utdelningshöjning

Bolag Diös föreslår en utdelning om 2,90 kronor per aktie, vilket motsvarar en höjning med 45 procent.


Minusresultat för Amasten

Bolag Amasten redovisar ett resultat på -11,8 miljoner kronor (46,4) för Q4, efter negativa värdeförändringar.
Substansvärdet ligger på 5,05 kronor per aktie.


NCC bygger hyresrätter i Kristianstad

Bygg/Arkitektur Kristianstadsbyggen och NCC ska i ett partneringsamarbete uppföra fyra flerbostadshus i nya området Hammar i östra Kristianstad. Ordervärdet förväntas uppgå till cirka 120 miljoner kronor.


Stabilt Heba höjer utdelningen med 20 öre

Bolag Heba redovisar ett förbättrat förvaltningsresultat med 14 procent. Utdelningen höjs till 1,80 (1,60).


Kaggeholms slottsområde.

Stenen i rullning för nya Kaggeholm – Sisyfosgruppen köper slottsområdet

Transaktioner Sisyfosgruppen köper Kaggeholms slottsområde på Ekerö av Pingströrelsen.


Skanska bygger ny gymnasieskola i Lund

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit ett samarbetsavtal med Serviceförvaltningen/Lundafastigheter om att bygga det nya Hedda Anderssongymnasiet i Lund som ska stå klart till sommaren 2023.


LISTA: De skickar flest medarbetare till Mipim

Mipim Med en månad kvar till Mipim är 761 svenskar anmälda till den franska fastighetsfesten. Fastighetssverige har kikat närmare på hur de svenska bolagen formerar trupperna – och listar vilka som skickar flest medarbetare till Rivieran.