Image

”Vi har ett starkt fokus på Sverige”

Expo Real Helaba har varit aktiva långivare på den svenska marknaden sedan 2006. I en intervju med Fastighetssverige berättade bankens Nordenchef Thomas Völker under tisdagen på Expo Real om sin syn på den svenska marknaden.
Publicerad den 8 Oktober 2013
Thomas Völker. Bild: Eddie Ekberg
Thomas Völker.

Helaba har fram till idag lånat ut nästan 20 miljarder kronor på den svenska marknaden och bara i år räknar man med en lånevolym om cirka sju miljarder kronor i Sverige. Men även om den tyska banken satsar stort på Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet i nuläget tänker man accelerera ännu mer.

- Nästa år ska bli vårt bästa svenska år någonsin, säger Thomas Völker.

Trots att Helaba har stort fokus på Norden och Sverige har man valt att inte bygga upp något kontor här.

- Det är en medveten strategi. Jag reser till Stockholm minst en gång varannan vecka och vi bedömer det som betydligt smidigare att få igenom snabba, bra beslut med den direktkommunikationen inom banken, säger Thomas Völker.

I Norden är det främst Sverige och Finland man är intresserade av, och då framförallt Sverige. Och det är affärer med kontors-, handels- och logistikfastigheter man fokuserar på att finansiera.

- Det är det vi förstår oss på, säger han.

I år har man bland annat finansierat Sveafastigheters köp av en handelsfastighet i Birsta utanför Sundsvall, norska Paretos köp av två logistikfastigheter i Haninge och Jönköping, Sveafastigheters köp av Hansa City och refinansieringen, tillsammans med Swedbank, Sparbanken Öresund och Aareal Bank, av hela NLP:s (Tribonas) bestånd om drygt fyra miljarder kronor.

Sverige är Helabas yngsta marknad och också den där man växer starkast.
- Vi har ett väldigt stort fokus på Sverige och kommer att finnas på den marknaden under väldigt lång tid. Personligen hoppas jag få jobba på den svenska marknaden i många år till, jag tycker den är betydligt behagligare än till exempel marknaden i New York där jag också jobbat.

Relaterade artiklar

Ämnen

Helaba på Branschguiden

With about 6,150 employees and total asset in an amount of approximately EUR 174 billion, Helaba ranks among the leading banks in the Frankfurt financial centre. It is an integrated universal bank which is closely integrated into the German savings banks organisation and has a stable business model.

The range of services offered by the Helaba Real Estate Group covers the entire value-added chain: From financing and planning and development to the operation of sophisticated properties. Helaba offers institutional investors a large variety of attractive opportunities for participation.

Hel...

Läs mer om Helaba på Branschguiden

Partnertexter

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige