Image

Ytterligare storbank riskerar Sundqvist-förlust

EKONOMI Nu dras Handelsbanken in i härvan kring Maths O Sundqvist. Bankens förlustrisk är 800-900 miljoner kronor enligt källor till Dagens Industri. En uppgörelse med DnB Nor och Carnegie om panträtten på aktier i Sundqvists fastighetsbolag avgör hur stor Handelsbankens förlust blir i slutändan, enligt källor till Dagens Industri.
Publicerad den 8 Januari 2009

Under perioden december 2006 till september 2007 storhandlade Maths O Sundqvists bolag Landå aktier i Industrivärden. Han gick från ingenting till 4,3 procent av rösterna. Merparten av aktierna köptes under våren och försommaren när Industrivärdens kurs stod på topp.

Affärerna gjordes för lånade pengar, och det i en långt större utsträckning än vad som har framkommit, enligt Dagens Industri.

Värdet på aktierna ska nu ha sjunkit från 1,7 miljarder kronor till 700 miljoner kronor.

Handelsbanken slåss precis som andra banker för att minimera förlusterna på affärerna med Maths O Sundqvist. Även DnB Nor och Carnegie har säkerheter i bolag som kontrollerar finansmannens privata fastigheter, Skakel, Fabös och Norrvidden, uppger källor för Dagens Industri.

Swedbank har pant i fastigheter och därmed också intressen att bevaka.

Problemet är att bankerna i grunden har säkerhet i samma tillgångar, även om det är pant på aktier i olika bolag. Juridiken är mycket oklar med ett virrvarr av pantavtal.

Handelsbanken vill inte kommentera de nya uppgifterna.

- Jag kommenterar inte det, vare sig bu eller bä, säger ¬Olle Lindstrand, kreditchef på Handelsbanken till Dagens Industri.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Arnhults – Sveriges starkaste familj?

Karriär Mia Arnhult tillhör de mest vältränade i branschen. Nu kämpar M2:s vd tillsammans med barnen om titeln "Sveriges starkaste familj".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY