Image

”Svenskt rekord i solenergi”

Energi/miljö Solen står för 40 procent av värmeenergin i Vallda Heberg i Kungsbacka. - Det är, vad vi vet, svenskt rekord för ett bostadsområde i Sverige, säger Christer Kilersjö, vd Eksta Bostad.
Publicerad den 12 Maj 2014
Vallda Heberg i Kungsbacka tar 40 procent av uppvärmningsenergin från solen. Bild: NCC
Vallda Heberg i Kungsbacka tar 40 procent av uppvärmningsenergin från solen.

Vallda Heberg är landets första bostadsområde med enbart passivhus och energi från sol och biobränsle.

Första året stod solen för 40 procent av värmeenergi i Vallda Heberg i Kungsbacka. Det är nära 15 procent mer än vad som hittills uppnåtts i landet, menar Eksta Bostad.

– När vi började bygga området 2011 ville vi utmana oss själva och att använda mer solenergi än vad andra hittills gjort: Hela 40 procent av områdets energibehov skulle tillgodoses av solen. Redan efter ett års mätningar ser vi att det kan lyckas. Värdena ligger runt 40 procent. Det är, vad vi vet, svenskt rekord för ett bostadsområde i Sverige, säger Christer Kilersjö, vd för Eksta Bostad.

Eksta Bostad och NCC byggde Vallda Heberg mellan 2011 och 2013. Nyligen utsågs området till årets Solenergianläggning 2014. Nu har man utvärderat resultaten av första året i Sveriges första bostadsområde med enbart passivhus med energi från sol och biobränsle.
Enligt de första mätningarna kan Vallda Heberg slå tidigare rekord för solenergianvändning i ett svenskt bostadsområde med omkring 14 procent. Solenergin och biobränsle försörjer 26 villor, varav flera med barnfamiljer, 38 lägenheter varav några för seniorer och ett äldreboende med 64 bostäder.

– Att bygga energieffektivt i så stor skala är unikt och helthetstänket som genomsyrat projektet är ovanligt. Framgångsfaktorn är det nära samarbetet och stora engagemang som alla parter haft i projektet. Därför har vi hittat lösningar, som vi inte skulle gjort i en traditionell entreprenad. Alla ville verkligen lyckas nå målet, säger Martin Sandberg, specialistchef inom Hållbarhet på NCC.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Planerar för över 20 000 kvadratmeter kontor och hotell

Bolag Fastighetsbjässen vill utöka sin närvaro i Västberga med projekt som kan skapa 1 500 nya kontorsarbetsplatser. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY