Image

”Svagare bostadsmarknad sprids till kommersiella fastigheter”

Sverige Investmentbanken Morgan Stanley förväntar sig att inbromsningen på den svenska bostadsmarknaden kommer att påverka även den kommersiella fastighetsmarknaden till följd av ett svagare konsumentförtroende.
Publicerad den 17 November 2017

Morgan Stanley skriver, enligt nyhetsbyrån Direkt, att likheterna mellan bostadsmarknaden och kommersiella fastigheter är större än skillnaderna, men att kommersiella fastigheter släpar efter.

Morgan Stanley bedömer att det sämre läget redan börjat märkas på vissa kommersiella fastighetsmarknader såsom hotellmarknaden. Revpar, jämförbar intäkten per tillgängligt hotellrum, minskade 3 procent under den förra månaden

”Vi tror att det är en förhöjd risk för att det först letar sig in i detaljhandelssegmentet och sedan till kontorsmarknaden”, skriver Morgan Stanley, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Morgan Stanley påpekar att aktiemarknaden handlat ned svenska bostadsutvecklare men att kommersiella fastighetsaktörer fortsatt ånga på.

”Vi ser vissa tillgångsklasspecifika regleringsförändringar, inte minst rörande bolåneamortering, som tynger. Men vi flaggar för risken att kommersiella fastigheter kan komma att mötas av en hårdare stämpelskatt då detaljerna i denna fråga fortfarande är oklara. Vi är förvånade av den skilda utvecklingen då den svenska bostadsfastighets och kommersiella fastighetsmarknaden under de senaste 35 åren haft överlappande cykler”, skriver Morgan Stanley.

För svensk ekonomi som helhet ser Morgan Stanley tydliga nedsidesrisker för tillväxten. Om bostadsprisfallet består kommer det hämma investeringar inom sektorn samt konsumtionen överlag via förmögenhetseffekten.

Även om vi tror att räntehöjningar ligger långt fram i tiden skulle ett scenario med högre räntor kunna såra svenska hushåll i och med de senaste årens skarpa skuldökning och den höga känsligheten mot rörliga räntor, skriver Morgan Stanley, enligt Direkt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige