Image

”Smäller det inte snart?”

Fastighetsmarknadsdagen Stockholm Alternativen till traditionella banklån är i dag många. Samtidigt finns det risk för barnsjukdomar. – Många vet inte hur det fungerar, varnar Linus Ericsson, AGL.
Publicerad den 19 November 2014
Bankerna lånar ut mycket pengar och alternativen till banklån blir allt fler. Saken diskuterades på Fastighetsmarknadsdagen. Moderatorn Alexandra Pascalidou i samtal med Sven-Erik Eriksson, Collector, Leiv Synnes, Akelius och Linus Ericsson, AGL. 
Bild: Pixprovider
Bankerna lånar ut mycket pengar och alternativen till banklån blir allt fler. Saken diskuterades på Fastighetsmarknadsdagen. Moderatorn Alexandra Pascalidou i samtal med Sven-Erik Eriksson, Collector, Leiv Synnes, Akelius och Linus Ericsson, AGL.

Det finns ett smörgåsbord av alternativ i dag för företag som vill låna pengar, konstaterade Sven-Erik Eriksson, Collector, på Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm.

– Vi har seniorfinansiering, preferensaktier och juniorfinansiering som till exempel vi på Collector håller på med, för att nämna några.

Men nackdelen är att det inte alltid finns någon att diskutera med, menade Linus Ericsson.

– Med banken kan man prata, något som inte är så lätt om man tar ett obligationslån. Därför efterfrågar jag en mer banklik situation för de alternativa lånesätten. Viktigt för företag som ska låna är att se över avtalen noga.

Vilka är de vanligaste misstagen bland fastighetsbolag som ska låna pengar, undrade moderator, Alexandra Pascalidou?
– Fastighetsaffärer går snabbt. Det gäller att vara noggrann och prata med flera banker. Det är inte säkert att just den aktuella affären passar just den banken, sade Linus Ericsson.

Leiv Synnes, Akelius:

– Bara för att man kan fastigheter så behöver man inte vara bra på det finansiella. Anlita rådgivare. Och tänk långsiktigt, vilka banker kommer att överleva?

Sven-Erik Eriksson tycker att man ska fokusera på tillgångarna.

– Det primära är att köpa rätt saker. Det är så lätt att låna pengar, därför finns det en risk att man köper för mycket, sade Eriksson som också svarade på frågan från publiken om det inte smäller snart till följd av att bankerna lånar ut så mycket pengar.

– Den största faran är att det kommer in nya aktörer på marknaden som inte alltid vet vad de lägger pengar på.

Linus Ericsson:
– Varningssignalerna finns, men det brukar bli en räntehöjning först och en högre vakansgrad. Det har vi inte sett än.


- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY