Image

”Nästa ekonomiska kris drabbar Kina”

Lokalmarknadsdagen Hur ser den makroekonomiska bilden ut och hur påverkar den fastighetsbranschen? Saken diskuterades på torsdagens Lokalmarknadsdag.
Publicerad den 12 September 2014
Någon risk att köpa lägenhet i storstäderna är det inte, var panelmedlemmarna ganska överens om. Men Tor Borg oroar sig över Kinas utveckling och tror att nästa stora ekonomiska kris drabbar just Kina. Från vänster: Tomas Ernhagen, Anna Felländer och Tore Bild: Henrik Ekberg
Någon risk att köpa lägenhet i storstäderna är det inte, var panelmedlemmarna ganska överens om. Men Tor Borg oroar sig över Kinas utveckling och tror att nästa stora ekonomiska kris drabbar just Kina. Från vänster: Tomas Ernhagen, Anna Felländer och Tore

Tor Borg, chefsekonom på SBAB, berättade att han inte ligger sömnlös över vad som händer i Ukraina, sett ur ett fastighetsperspektiv. Desto oroligare är han över Kinas utveckling.

– De har stått för en stor del av tillväxten det senaste, men det är en diktatur som vi inte har någon insyn i. Jag tror att nästa ekonomiska kris kommer att drabba just Kina och det får konsekvenser.

Moderator Carin Hjulström undrade om det finns någon risk för en bostadsbubbla och frågade panelen om hennes dotter behöver oroa sig över den nyligen inköpta bostadsrätten.

– Det finns en risk att priserna sjunker eftersom det är så högt uppiskade priser. Men köper man en lägenhet i storstäderna så behöver man inte vara rädd, sade Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna.

Tor Borg lugnade Carin Hjulström ännu mer.

– På sikt kan man lugnt räkna med att priserna fortsätter att stiga i storstäderna.

Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank, märker att digitaliseringen har ökat urbaniseringen än mer och för Göteborgs del gäller det att lösa problemet med bostadsbristen.

– Man trodde kanske att en del skulle välja att flytta ut på landet och jobba hemifrån, men så ser det inte ut. Men vi måste bygga för den nya generationen, de har andra krav. Och för att få fart på byggandet krävs det mer konkurrens i byggbranschen.

Tomas Ernhagen:

– Men det är kommunen som har nycklarna. De måste skapa bättre förutsättningar för att bygga.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Lokalmarknadsdagen 2024

Var: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

När: Torsdag 18 januari, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 5995 kronor exkl. moms

Grupprabatt:
Anmäl fyra betala endast för tre. Ange koden "4 för 3" i rutan Kampanjkod vid anmälan.

Du anmäler dig till seminariet här.

Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:





Partners: 









Film från en tidigare upplaga av eventet:

Mer från Fastighetssverige