Image

”Många är inte medvetna om vad som gäller om ett par veckor”

Juridik Vid årsskiftet börjar de nya reglerna om personalliggare på byggarbetsplatser att gälla. - Många fastighetsägare har fortfarande inte satt sig in i de nya reglerna, säger Marcus Lindqvist, skattejurist på PWC, till Fastighetssverige.
Publicerad den 18 December 2015
Marcus Lindqvist. Bild: PWC
Marcus Lindqvist. Morgan Furby. Bild: PWC
Morgan Furby.

De nya reglerna omfattar byggen som inleds efter årsskiftet, men även pågående entreprenader som beräknas fortsätta efter 30 juni 2016. Reglerna omfattar alla entreprenader där de totala kostnaderna för byggverksamheten överstiger fyra basbelopp (178 000 kronor). Renoveringar av den egna bostaden är undantagna.

- Byggherren ska enligt regelverket anmäla byggstart till Skatteverket senast två veckor innan byggnationen inleds, säger Morgan Furby, skattejurist på PWC.

Syftet med de nya reglerna om personalliggare är framför allt att motverka svartarbete. Sedan tidigare finns liknande regler för restauranger, tvätterier och frisörer.

Byggherren, vanligtvis fastighetsägaren, är skyldig att tillhandahålla en elektronisk personalliggare. Endast vid en totalentreprenad kan byggherren avtala bort skyldigheten.

Byggbolaget är skyldigt att föra personalliggare på byggarbetsplatsen.
Skatteverket fungerar som kontrollorgan och tar ut kontrollavgifter vid brister i efterlevnaden: Om byggherren exempelvis inte har tillhandahållit utrustning för liggare är avgiften 10 000 kronor. För varje verksam person som inte är inskriven i liggaren får byggbolaget betala 2 000 kronor.

- För byggarna, som är vana vid ID06 är detta ingen större omställning, men för fastighetsägarna är detta något helt nytt. Vi har varit ute och informerat en del om de kommande förändringarna och det är tydligt att många inte är medvetna om vad som kommer att gälla om ett par veckor. Vi kommer även genomföra workshops om detta i januari, säger Marcus Lindqvist.

Vilka kostnader innebär detta för byggherrarna?
- Det beror på vilken teknisk lösning man behöver. För mindre entreprenader kan det räcka med en app, större byggen kräver andra lösningar. Instängslade byggarbetsplatser kan exempelvis behöva en utrustning vid grinden.

Enligt Marcus Lindqvist och Morgan Furby har även Skatteverket hamnat efter i implementeringen.

- Det var först härom dagen som det överhuvudtaget gick att anmäla byggstart på Skatteverkets hemsida. Från deras håll har de sagt att de inte kommer att var benhårda med kontrollerna från start, säger Morgan Furby.

- Vad fastighetsägarna måste göra är att skaffa rutiner för detta. Vem kontaktar Skatteverket? Vilken form av teknisk lösning behöver vi? Vem ansvarar för det? Och så vidare, säger Marcus Lindqvist.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige