Image

”Lösningarna har prövats tidigare med bristfälligt resultat”

Sverige Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson är kritisk till regeringens nya förslag.
Publicerad den 26 Mars 2015
Ola Månsson. Bild: Sveriges Byggindustrier
Ola Månsson.

”De lösningar som regeringen nu föreslår vilar på en god vilja men grundas på en svår önskan, att bygga billiga hyresrätter för unga och studenter. Lösningarna har prövats tidigare med bristfälligt resultat”, menar Månsson, som också tycker att det är djupt olyckligt att regeringen vill finansiera reformen genom att minska på ROT-avdraget som har visat sig vara en effektiv åtgärd mot svartarbete.

– Hyresrätten är i sig den dyraste upplåtelseformen då den har den högsta servicegraden och finansieras med en hög grad av relativt dyrt kapital. Ungdomar och studenter har en relativt låg betalningsförmåga. Därtill är små lägenheter dyrare att bygga per kvadratmeter än större lägenheter. I beståndet finns lägenheter med lägre hyra men rörligheten är låg, vilket försvårar för ungdomar att hyra dem, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

– Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka. Ett stöd på individnivå är mer träffsäkert än att kanalisera pengar till byggbolag för att de ska bygga, fortsätter Ola Månsson.

– För att förändra situationen på bostadsmarknaden bör regeringen på utbudssidan fortsätta att effektivisera plan- och bygglovsprocessen samt koppla ihop bostads- och infrastruktursatsningar. På efterfrågesidan måste regeringen, tillsammans med berörda aktörer, hitta nya lösningar för såväl det ägda boendet som för resurssvaga hushåll. Sveriges Byggindustrier är beredda att diskutera sådana nya vägar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så högt belånade är fastighetsbjässarna

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på branschens högst belånade bolag efter årets andra kvartal.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY