Image

”Jag borde betala för att ha mitt jobb”

Bolag Erik Selin uttrycker i Q2-rapporten än en gång tacksamhet över sin situation. Och än en gång har han anledning att vara nöjd. Balders förvaltningsresultat för Q2 uppgick till 2,88 kronor per aktie, en ökning med 20 procent jämfört med förra året.
Publicerad den 24 Augusti 2016
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin.

Q2-siffrorna:

# Hyresintäkterna uppgick till 1 307 Mkr (685).

# Driftsöverskottet ökade med 86 % till 896 Mkr (481).

# Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare ökade med 25 procent till 547 Mkr (439), vilket motsvarar en ökning per stamaktie med 20 % till 2,88 kr (2,40).

Värdeförändringar förvaltningsfastigheter uppgick till 1 026 Mkr (391). Det genomsnittliga direktavkastningskravet uppgick till 5,4 % (5,3).

Värdeförändringar på räntederivat har påverkat resultatet före skatt med –193 Mkr (321).

Periodens resultat efter skatt uppgick till 1 184 Mkr (1 160).

Periodens resultat efter skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 1 026 Mkr (1 160) vilket motsvarar 5,66 kr per stamaktie (6,84).

57 fastigheter (4) har förvärvats till ett fastighetsvärde om 5 775 Mkr (289).

4 fastigheter (18) har avyttrats till ett fastighetsvärde om 274 Mkr (922).


Erik Selin skriver:

- Förvaltningsresultatet per stamaktie för andra kvartalet respektive första halvåret förbättrades med 20 respektive 30 % jämfört med samma period förra året. Att över tid öka förvaltningsresultatet har, från det att Balder bildades i nuvarande form för 11 år sedan, varit det ekonomiska nyckeltal vi på daglig basis lägger störst vikt vid.

- Balder har nästan sedan starten i nuvarande form haft ett ökande antal investeringar i intressebolag. Att även investera i delägda bolag ökar antalet möjliga potentiella affärer vilket i sin tur, enligt min bedömning, påverkar avkastningen för Balders aktieägare i positiv riktning. Utöver ekonomisk utdelning ger våra partners oss även ökad kunskap om allt möjligt och det är dessutom väldigt berikande och trevligt för min egen och många medarbetares del.

- Vi har, under slutet av andra kvartalet i ett av våra intressebolag som vi samäger med Tredje AP-fonden, avtalat om att förvärva en portfölj med fina bostadsfastigheter i region Stockholm och Öresund för 2 Mdkr. Tillträde skedde strax efter halvårsskiftet. Tredje AP-fonden delar vår lång siktiga syn på investeringar och jag kan inte säga annat än att jag beundrar dess ledning.

- Vi har hittills gjort bedömningen att den bästa totalavkastningen för Balders aktieägare uppnås genom återinvestering av genererade resultat. Målsättningen är även framgent densamma och jag är optimistisk när det gäller möjligheten över tid att kunna fortsätta hitta investeringar
med rimligt bra avkastning.

- Avslutningsvis vill jag tacka samtliga som på ett eller annat sätt varit med oss under våra första 11 år. Jag är lyckligt lottad som får tillbringa dagarna med det jag helst vill göra och dessutom välja ihop med vem. Skulle jag önska mig något är det att vi får fortsätta många, många år framöver. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, nämligen att jag borde egentligen betala för att ha mitt jobb.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige