Göteborg 400+ 30 maj

”Göteborgs motsvarighet till Arenastaden”

Publicerad den 30 Maj 2016

Skicka till e-post

Göteborg 400+ Platzer är det enda börsnoterade fastighetsbolaget med fullt fokus på Göteborg – och därmed en självklar partner för Fastighetssveriges seminarium Göteborg 400+.
Bolagets vd P-G Persson berättar här om bolagets stora framtidsplaner, om de viktigaste faktorerna för att bygga en framgångsrik stad – och om stans fräckaste framtidsområde.
- Jag brukar kalla det Göteborgs motsvarighet till Arenastaden – fast utan arena…

Fastighetssverige träffar P-G Persson på Platzers utvecklingskontor i Gamlestaden, som är området som han menar motsvarar Arenastaden.

- Fabege kämpade länge med att få folk att inse Arenastadens storhet, och när bitarna väl föll på plats, när kommunikationerna var igång – då var det proppen ur. Jag tror att det kommer att bli ungefär samma sak här. När folk väl inser hur centralt Gamlestaden är kommer det här att bli ett otroligt attraktivt område, säger P-G Persson.

I förrförra veckan togs det symboliska första spadtaget till nya Gamlestads torg – ett 16 000 kvadratmeter stort kontorshus med Västtrafiks resecentrum i bottenvåningen, ett projekt som Platzer utvecklar tillsammans med Serneke Group.

- Vi samarbetar bra med Serneke. Vi arbetar även tillsammans med att etablera Berättarministeriet i Göteborg. Det är ett viktigt socialt projekt som ska hjälpa ungdomar i områden med hög arbetslöshet. Det är när hoppet försvinner som vi får bilbränder och liknande, ett av syftena med vårt intresse i Berättarministeriet är att alla ungdomar ska kunna känna att de kan få en hoppfull och meningsfull framtid.

Ola Serneke och P-G Persson kommer även att bilda ett radarpar på seminariet Göteborg 400+, där de agerar expertkommentatorer/sidekicks under förmiddagspasset.

- Ola och jag kompletterar varandra bra, jag är kanske den mer strukturerade typen medan han är mer spontan. Det ska bli roligt och intressant.

Gamlestads torg är ett av tre områden som Platzer utvecklar i Gamlestaden. De övriga är Bagaregårdsfastigheten (där bland andra Mölnlycke Healthcare sitter) och Gamlestadens Fabriker.

- Sammanlagt har vi i dag 100 000 kvadratmeter, och vi planerar ytterligare 100 000, varav cirka 25 000 kvadratmeter är bostäder i det gamla fabriksområdet.

Även i södra Änggården, Högsbo, planerar Platzer att utveckla bostäder, i jubileumssatsningen ingår där 600 bostäder i fastigheter som Platzer äger i dag.

- År 2021 hoppas jag att Gamlestaden är färdigt, att det är blandstad i södra Änggården med bland annat 600 bostäder, och att Backaplan, där vi också är en viktig aktör, håller på att utvecklas för fullt, säger P-G Persson.

Utöver detta ska Platzer även utveckla två skrapor på cirka 25 våningar kontor i Gårda.

Det finns otroligt många planer i Göteborg de närmaste åren, rimligtvis kommer inte alla att förverkligas?

- Nej, det är tuff konkurrens. Jag tror att läget är den viktigaste faktorn. Läget, läget, läget. Min bild är att kommunikationsnära lägen, där du inte behöver bil, är det viktigaste när det gäller kommersiella lokaler i framtiden.

- Sedan gäller det att utveckla bra områden. Den tiden när fastighetsägare siktade på att bara utveckla sin fastighet är förbi. Nu måste man skapa trivsamma områden där folk vill bo, arbeta och vistas.

Om vi bortser från Platzers planer, vilket av de övriga projekten i Göteborg tycker du är mest intressant?

- Utvecklingen kring centralen är väldigt intressant och det är ett projekt som betyder väldigt mycket för staden.

Vilka är de viktigaste faktorerna för att Göteborgs framtid ska bli så ljus som alla hoppas?

- Att regionen fortsätter att utvecklas, att människor och företag tycker att det är fortsatt attraktivt att vara här.
- Att de stora industriföretagen, inte minst Volvo Cars, går bra. När de gör det mår hela staden bra, det blir ett väldigt tryck, särskilt på Lindholmen.
- Att hamnen fortsätter att utvecklas positivt.

Slutligen, hur ser du på Platzers roll i framtidens Göteborg?
- Vi växer snabbt och kommer förmodligen snart att vara det största kommersiella fastighetsbolaget i Göteborg oavsett hur man räknar. Vi har en viktig roll som det ledande fastighetsbolaget i staden.

Seminariet Göteborg 400+ hålls på Clarion Hotel Post i morgon. Du hittar hela programmet här.

Fastighetssverige och Lokalnytt arrangerar eventet. Serneke är huvudsponsor. Platzer är en av fem partners. De övriga är Business Region Göteborg, Elof Hansson Fastigheter, Jernhusen och Advokatfirman Lindahl.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSerneke Group AB på Branschguiden

Nästa generation entreprenadföretag
Serneke är en nytänkande och expansiv koncern verksam inom bygg, anläggning, projektutveckling och fastighetsförvaltning. Bolaget startades 2002 av Ola Serneke och har under de senaste åren varit ett av Sveriges snabbast växande företag, mycket tack vare engagerad personal. Serneke erbjuder samma trygghet och kunskap som marknadsledarna, men med mer energi, ett större engagemang och ett modernare synsätt. Serneke är nästa generation entreprenadföretag.

Serneke har huvudkontor i Göteborg med lokalkontor längs hela västkusten och i Stockholm. Kunder är främst kommuner, kommunala och statliga bolag, industri-och handelsföretag samt fastighetsbolag.

Läs mer om Serneke Group AB på Branschguiden


Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Mer från Fastighetssverige
Akira Shimizu, Head of Nordics på Pembroke.

Så vill Pembroke förvandla innerstaden

Bolag Akira Shimizu har nyligen tagit över som nordenchef på Pembroke. För Fastighetssverige berättar han om den första tiden i den nya rollen, storprojektet i Stockholms innerstad, samarbetet med andra fastighetsägare samt bolagets framtida vision.


Nu kommer det danska "Hygge-bostäder" till Sverige.

Danska livsnjutarbostäder till Haninge

Bostäder Nu ska danska lära oss njuta i och av våra bostäder. Det handlar om det första svenska "hygge-projektet" som nu kommer till Haninge. Säljstart är planerad till andra kvartalet 2019.


Annons

Nytt restaurangkoncept till Göteborg

Göteborg I Wallenstams K-märkta lokaler på Kungsportsavenyen 1 har nu den första Oliviarestaurangen i Sverige öppnat. Gamla murväggar, takvalv och känslan av att röra sig i en labyrint förstärks genom eldstäder, levande ljus och dämpad belysning.


Pelle Frisack.

Slutpläderingen

Karriär Han har begärt utträde ur Advokatsamfundet och hyrt ett coworking-kontor på Kungsportsavenyn. Nu berättar Pelle Frisack, tidigare vd på Lindahl Göteborg, mer om vad som komma skall.


Så dyr blir notan för myndighetsnedläggningen

Uthyrning Nästa år släcks Jämställdhetsmyndigheten ner. Men Fastighetssverige kan berätta att hyresavtal gällande myndighetens kontor i Göteborg sträcker sig långt mycket längre än så.


Stora Bostadsdagen

Arvid Lindqvist analyserar läget

Stora Bostadsdagen Catellas Arvid Lindqvist analyserar läget på marknaden för bostadsfastigheter på Stora Bostadsdagen på Grand Hotel i Stockholm den 20 februari.


Ska bygga trähus i Stockholms innerstad

Bostäder Folkhem Trä, som ägs av Veidekke och Rikshem är på väg att förvärva två centrala stockholmskvarter för 356 miljoner kronor.


Holmströmgruppen vill dubbla volymen

Bolag Holmströmgruppen har nyligen anställt en ny fastighetschef. För Fastighetssverige berättar bolagets vd hur man ska arbeta med att stärka tillväxten under nästa år.


Willhem köper för 600 miljoner

Transaktioner Willhem utökar sitt fastighetsbestånd ytterligare genom förvärv av 265 hyreslägenheter i Malmö. Fastigheterna förvärvas av PP Pension till ett överenskommet fastighetsvärde om 600 miljoner kronor.


Ulrika Liss-Daniels blir ny vd för Semrén & Månsson

Bolag Ulrika Liss-Daniels utsetts till vd för Semrén & Månsson Group. Hon har lång erfarenhet från ledande befattningar inom näringslivet i Göteborgsregionen, senaste som chef för reklambyrån Grey Gothenburg. Hon tillträder tjänsten på Semrén & Månsson 1 mars.

Semrén & Månsson satsar på byggherredrivna planer

Bygg/Arkitektur Ett snabbspår till produktion av nya bostäder, en mer sammanhållen process och tätare samverkan. Fördelarna med byggherredrivna planprocesser är flera. På Semrén & Månsson gör man nu arbetssättet till en naturlig del i utvecklingen av kontorets stadsbyggnadsstudio – och först ut är en detaljplan i centrala Lerum.


Niam rekryterar från Kungsleden

Bolag Niam har anställt Henrik Gerdin som fondchef för Niam Nordic VI. Han har en gedigen erfarenhet av fastighetsinvesteringar och kommer närmast från en roll som transaktionschef på Kungsleden.


Genom Ängsö Logistik köper Arctic fastigheter i Borås, Örebro och Vansbro.

Arctic köper logistik

Transaktioner Ängsö Logistik, ett fastighetsbolag etablerat av Arctic Securities AS, filial Sverige har förvärvat en portfölj bestående av tre logistikfastigheter i Borås, Örebro och Vansbro från Logistic Contractor. Fastigheterna är under uppförande av Logistic Contractor med planerat färdigställande under 2019.


Här är Wallenstams nya affärsplan

Bolag Wallenstams styrelse har fattat beslut om en ny femårig affärsplan som startar 1 januari 2019, med målet att under perioden uppnå en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie. Målet kompletteras med tre viktiga ledstjärnor inom fokusområdena kund, medarbetare och miljö. I samband med den nya affärsplanen görs också justeringar i formuleringarna för bolagets vision och affärsidé.


Cushman & Wakefields Milena Kuljanin skriver, bland annat, om vad Weworks intåg kommer att innebära för kontorsmarknaden i Sverige.

Krönika: Hur ska fastighetsägare förhålla sig till coworking?

Sverige Milena Kuljanin, Occupier Services & Research på Cushman & Wakefield skriver här om vad Weworks kommande intåg i Sverige kommer innebära, samt ett par handfasta tips till ägare av kontorsfastigheter.


Stark detaljhandel trotsar konjunktur under avmattning

Handel Konjunkturen är på väg att mattas av. Tredje kvartalet bjöd på negativ BNP-tillväxt på kvartalsbasis för första gången sedan 2013 även om tillväxten var positiv relativt motsvarande kvartal förra året. HUI Research spår att årets helårstillväxt landar på 2,4 procent för att sedan sjunka till 1,8 procent under 2019 och 1,4 procent under 2020.


Västerkulla köper hotell i Falun

Transaktioner Västerkulla Hotell har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Bergmästaren 22 i centrala Falun. Fastigheten bedöms tillträdas under februari 2019.


Riksbyggen: Slopat investeringsstöd för hyresrätter slår hårt mot unga och ekonomiskt utsatta grupper

Sverige Riksdagens beslut om att anta förslaget till statsbudget från Moderaterna och Kristdemokraterna innebär att Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande försvinner den 1 januari 2019. Riksbyggen har i sin kommande produktion av hyresrätter planerat att använda stödet för att bygga fler bostäder som många har råd att efterfråga.


Peab bygger för Tornet

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga 81 hyreslägenheter med tillhörande garage i Västerås. Beställare är Tornet Bostadsproduktion AB och kontraktssumman uppgår till 106 miljoner kronor.


Boverket: Splittrad utveckling på bostadsmarknaden

Sverige Antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 20 procent i år, då 54 500 bostäder påbörjas enligt Boverkets senaste prognos. Indikatorerna visar också att det är stora skillnader runt om i landet. Under 2019 minskar byggandet med ytterligare 6 procent, då 51 000 bostäder påbörjas. Antalet nya bostäder är långt under det långsiktiga behovet, som Boverket beräknar till cirka 67 000 bostäder per år.


Lennart Sten

Därför dröjer Klarabos börsnotering

Bolag För Fastighetssverige berättar Klarabos nya styrelseordförande Lennart Sten mer om varför bolagets börsnotering dröjer och varför han växlar upp sitt eget engagemang just nu.

Klarabo plockar in nytt kapital

Bostäder Klarabo har tagit in 287 miljoner kronor i en nyemission. Syftet är att bredda verksamheten och även börja förvärva befintliga hyresbostäder med utvecklingspotential.

Klarabo köper av Trelleborgshem

Transaktioner Klarabo har förvärvat hyresfastigheter av Trelleborgshem, Trelleborgs kommunala bostadsbolag. Totalt handlar det om 96 lägenheter i välskötta fastigheter byggda i slutet av 1960-talet.