Image
Bild: Hvidt Arkitekter

”Europas första klimatneutrala hyresfastighet”

Bostäder I slutet av juni invigde bostadsminister Stefan Attefall det som har kallats ”Europas första klimatneutrala hyresfastighet”.
Publicerad den 2 Augusti 2012
Klyvaren i Västra Hamnen. Bild: Hvidt Arkitekter. Bild: Hvidt Arkitekter
Klyvaren i Västra Hamnen. Bild: Hvidt Arkitekter.

Det rör sig om projektet Klyvaren i Västra Hamnen i Malmö, som fastighetsbolaget Vita Örn står bakom. Det har uppförts av NCC Construction och ritats av Hvidt Arkitekter.

Projekt Klyvaren har utförts med NCC:s Grönt byggande, där hela byggproduktionen anpassas för att alstra så lite klimatgaser som möjligt. Det är till exempel klimatsnåla bodar, närvarostyrd belysning, maskiner med låg energiförbrukning och återvinning. Den belastning som projektet vid produktion och i byggmaterial har haft på klimatet, har så långt det är möjligt klimatkompenserats genom investeringar i certifierade och verifierade klimatprojekt.

Även i driftsskedet kommer detta passivhus att producera minimalt med klimatgaser med ett behov av tillförd energi om endast 18 kilowattimmar per kvadratmeter och år vilket motsvarar mindre än en femtedel av Boverkets norm för energiförbrukning av nya bostäder. Denna energi tillförs dessutom från klimatneutral källa såsom vindkraft.

– Klyvaren är ett projekt präglat av ett stort nytänkande inom miljö- och energiområdet där partnering har varit en förutsättning för att nå mervärdena i projektet, både för byggherren och hyresgästerna säger NCC:s affärschef Thomas Karlsson.

– Det känns riktigt trevligt att nu få äga och förvalta Europas just nu mest gröna hyresfastighet!

Vi har också haft en otrolig respons från allmänheten. Vi hyrde till exempel ut alla 73 lägenheterna på endast fem veckor, säger Vita Örns projektledare Joakim Feldt.

Nu går Vita Örn vidare med etapp 2 i projektet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige