Image

”En avsiktlig ärekränkning”

Juridik Rysslands ambassadör Igor Neverov kommenterar i dag Kronofogdens tvångsförsäljning av ett hus på Lidingö. ”Förutom att ett ytterst negativt internationellt prejudikat skapas, kommer detta att bli ett ovänskapligt steg mot Ryssland, en avsiktlig ärekränkning och det kommer rent ut sagt att förgifta atmosfärerna i de rysk-svenska relationerna”, skriver han på DI Debatt.
Publicerad den 21 Augusti 2012

Kronofogdemyndigheten planerar att sälja det omtalade huset den 7 september.

Bakgrunden är en tvist mellan ryska staten och den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer. Enligt en svensk skiljedomstol är Ryssland skyldigt honom ett antal miljoner och tvångsförsäljningen är ett sätt att få in pengar till honom.

Den ryske ambassadören menar nu att svenska domstolar och myndigheter sätter sig över folkrätten och han varnar också eventuella köpare:

”En viktig sak till. Den 17 augusti publicerade Kronofogdemyndigheten an annons om den till den 7 september utsatta auktionen för byggnadens tvångsförsäljning. Den säger ingenting om att huset är den ryska beskickningens egendom och att den tillsammans med dess medarbetare och deras familjer som bor där – sammanlagt cirka 40 familjer – innehar diplomatisk immunitet och är okränkbar enligt lagen. Jag har med vetskap om detta svårt att tro att det går att hitta en köpare av vår fastighet i god tro, utan snarare blir det en som söker provokativa mål. Om det är Sedelmayer själv förklarar det allting. Alltså skulle en privatperson från tredje land har gjort Sverige osams med Ryssland, vilket han just strävat efter.”

Neverov skriver också att Ryssland inte erkänner auktionen som legitim och att man inte kommer att ge obehöriga tillträde till – eller utrymma – byggnaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige