Image

Yale i forskningssatsning i Göteborg

Bolag Chalmers och Älvstranden Utveckling AB inleder ett samarbete med amerikanska Yale University – det nya forskningsprojektet Fusion Point Gothenburg. Målet är att ta fram kunskap och metoder som låter akademi och praktik gå hand i hand genom byggandet av den framtida staden.
Publicerad den 12 Juni 2017

Älvstaden är norra Europas största stadsutvecklingsprojekt. Om 20 år ska Göteborgs stadskärna vara dubbelt så stor som idag. Hur de sammanlagda investeringarna i Älvstaden styrs, och därmed vilka slags fysiska miljöer som skapas, kommer att påverka Göteborg över generationer.

För att säkra en hållbar stadsutveckling storsatsar Göteborgs stad, genom Älvstranden Utveckling AB, och Chalmers på forskning. Det nya forskningsprojektet Fusion Point Gothenburg ska stärka mötet mellan forskning och praktik inom arkitektur och stadsbyggande. Nyckeln till framgång är kunskap om hur man bäst utnyttjar just kunskap.

- Enkelt uttryckt handlar det om att hitta nya metoder och att göra både etablerad forskning och ny kunskap praktiskt användbar för alla olika aktörer. Med en verktygslåda full av relevanta lärdomar blir det lättare att fatta de många beslut som avgör vår framtida stads kvaliteter, säger Fredrik Nilsson, nytillträdd chef för forskning i praktiken vid Älvstranden Utveckling.

Fusion Point Gothenburg ska bedrivas i samverkan med internationellt framstående forskningsmiljöer, varav Yale School of Architecture är först ut i ett samarbete med Chalmers. Yale är ett av världens främsta universitet inom arkitektur och stadsbyggnad.

- Transformationen av Göteborg följs med nyfikna blickar världen över. Genom Fusion Point Gothenburg hoppas vi att i framtiden kunna vara en kunskapsresurs för andra städer som står inför liknande utmaningar, säger Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling AB.

Fakta:
Fusion Point Gothenburg drivs av en arbetsgrupp som består av Fredrik Nilsson, arkitekt och professor i arkitekturteori vid Chalmers samt chef för forskning i praktiken vid Älvstranden Utveckling; Lars Marcus, professor i stadsbyggnad vid Chalmers; Carl Mossfeldt, Yale World Fellow och tidigare VD för Tällberg Foundation samt Åsa Swan, chef för Urban planering vid Älvstranden Utveckling AB. Projektets första fas är treårigt och finansieras av Älvstranden Utveckling med en nuvarande budget på 9 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige