Image

Wihlborgs köper i jätteaffär i Lund

Transaktioner Wihlborgs förvärvar Ikanos tio fastigheter på Ideon i Lund och blir ensam fastighetsägare på Ideon. I affären ingår ett byte av byggrätter och Wihlborgs betalar netto 1,5 miljarder kronor.
Publicerad den 18 Juni 2013
Anders Jarl. Bild: Wihlborgs
Anders Jarl.

Genom en bolagsaffär förvärvar Wihlborgs Ikano Fastigheters bestånd på Ideon i Lund och blir nu ensam fastighetsägare på Ideon.

Förvärvet omfattar tio fastigheter där den uthyrningsbara ytan är cirka 63 000 kvadratmeter.

I affären ingår också ett byte av byggrätter. Wihlborgs erhåller kontorsbyggrätter på Ideonområdet och Ikano får bostadsbyggrätter i Limhamn.

Wihlborgs betalar netto 1 500 miljoner kronor och tillträde sker den 1 juli 2013.

- Lunds kontorsmarknad är på sikt väldigt intressant och vi ser detta som en bra möjlighet att komplettera vårt befintliga bestånd på Ideon, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter AB.

- Wihlborgs äger sedan tidigare cirka 40 000 kvadratmeter på Ideon i nordöstra Lund och med förvärvet av Ikanos andel blir vi en ännu starkare spelare i Lunds forsknings- och utvecklingskluster. Synergierna av att äga hela Ideon innebär att vi får en avkastning om 6,5 procent på investeringen, säger Anders Jarl.

- Ikano har varit med på Ideon sedan starten för 30 år sedan. Vi har haft en aktiv roll i utvecklingen av det Ideon vi ser idag, där det senaste tillskottet är Ideon Gateway. När vi nu väljer att fokusera på handelsplatser och bostäder ser vi Wihlborgs som en mycket god köpare och utvecklare av fastigheterna, säger Daniel Skoghäll, vd för Ikano Fastigheter.

Leimdörfer var rådgivare åt säljaren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige