Image
Bild: Wihlborgs

Wihlborgs gör nytt miljardförvärv – köper av Alecta

Transaktioner Wihlborgs gör ytterligare ett större förvärv genom att köpa den så kallade Tretornfabriken i centrala Helsingborg med totalt 51 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.
Publicerad den 13 April 2019

Förvärvet avser fastigheterna Hermes 10 och Hermes 16 strax söder om Helsingborg C. Huvudbyggnaderna ritades av arkitekten Mogens Mogensen åt Helsingborgs Gummifabrik AB, senare Tretorn. Fastigheterna omfattar 51 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, primärt kontors- och utbildningslokaler, en populär restaurang och cirka 1 000 parkeringsplatser. Säljare är Alecta Pensionsförsäkring, Ömsesidigt, och tillträde har skett idag den 12 april 2019.

Fastigheterna förvärvas genom en fastighetsaffär för en köpeskilling om 1 255 miljoner. Hyresvärdet är cirka 95 miljoner och vid tillträdet är drygt 97 procent uthyrt. Fullt uthyrt beräknas avkastningen till ca 5,5 procent. Investeringen finansieras huvudsakligen via befintliga kreditfaciliteter.

Bland de större hyresgästerna finns IKEA IT, Lunds universitet, Helsingborgs Stad och CapGemini. Här finns också Mindpark, en coworking-verksamhet med cirka 75 företag och entreprenörer, konferens- och mötesrum i olika storlekar, eventytor, café samt inkubator- och acceleratorverksamhet.

– Förvärvet är en viktig del i vår fortsatta utveckling i Helsingborg. Vi ser en god efterfrågan och våra befintliga kontorsfastigheter i Helsingborg är i princip fullt uthyrda. Med detta tillskott får vi möjlighet att hjälpa både befintliga och nya kunder att utveckla sina verksamheter, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

– Helsingborg är en aktiv och attraktiv stad som ligger i framkant inom områden som företagsklimat, digitalisering och miljö. Staden går en spännande framtid till mötes och vi är glada att kunna bidra till utvecklingen både genom att utveckla de fastigheter vi nu förvärvat och genom att vi till exempel skapar nya attraktiva kontorsytor i Prisma i Oceanhamnen. Vi är också övertygade om att även ombyggnaden av Helsingborg C kommer att bidra till den positiva utvecklingen i staden.

CBRE har agerat rådgivare åt Alecta i affären.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige