Image

White vinner arkitekttävling om finsk stad

STADSUTVECKLING White har i hård internationell konkurrens vunnit tävlingen om att anpassa den finska staden Smedsby för en hållbar framtid i alla aspekter. White delar förstapriset med WSP Finland Oy.
Publicerad den 3 September 2009

- Vinsten är ännu ett stort steg för våra progressiva idéer om hur man skapar en attraktiv och hållbar stad, säger Sara Grahn, professor i hållbar gestaltning och arkitekt på White i Stockholm.

Av ursprungliga 54 tävlande lag valde juryn att ge delat förstapris till White och WSP Finland. Whites vinnarteam vann i våras också den internationella arkitekttävlingen om framtidens bostäder i Uleåborg.

- Det är andra gången på kort tid som vi vinner ett stort prestigeuppdrag i Finland. Den finska marknaden har varit historiskt svår att ta sig in på. Man har lutat sig mot den starka epoken under modernismen, men nu får även finska arkitektkontor vänja sig vid tuffare konkurrens, säger Anders Svensson, vd på White.

Korsholm är en liten kommun med drygt 18 000 invånare, vackert belägen på kusten strax nordost om Vaasa. Centralorten Smedsby är gles och osammanhängande, genomskuren av en riksväg. Tävlingsuppgiften var att ta fram nyskapande idéer för att göra underlag till ny detaljplan.

- Vår idé är att skapa en stark och tydlig mittpunkt, med en förtätad stadskärna som stimulerar folkliv och umgänge. Här ska man gå eller åka kollektivt, förklarar Mikael Stenqvist, en av arkitekterna i Whites vinnarteam.

- Vårt förslag är - givetvis - byggt på hållbarhet i alla dimensioner, både ekologiskt, socialt och tekniskt. Bland annat föreslår vi en 4 kilometer lång spårvagnslinje till Vaasa, att nya hus byggs av den finska råvaran trä och enligt passivhusstandard. Hela det nya området ska göras klimatneutralt, alltså inte släppa ut mer koldioxid än vad som tillförs.

- Det handlar om ett verkligt hållbart samhälle som vi gett fysisk form och tilltalande arkitektur, säger Sara Grahn. Jag har svårt att se hur modern stadsplanering ska kunna bedrivas på andra premisser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige