Image

White ritar studentbostäder åt Asplunds i Örebro

Arkitektur White har fått i uppdrag av Asplunds Fastigheter att rita kvarteret Stenen, ett nytt utropstecken i Örebro. – Det kan mycket väl bli Sveriges mest attraktiva studentbostäder, säger Viktoria Buskqvist, ansvarig arkitekt på White i Örebro.
Publicerad den 14 Augusti 2012
Kvarteret Stenen. Bild: White. Bild: White
Kvarteret Stenen. Bild: White.

Kvarteret Stenen är ett centralt beläget kvarter i korsningen av Grev Rosengatan och Skolgatan i Örebro, ett hundratal meter från det framväxande huset för läkarutbildningen, Campus USÖ. Med ändrad detaljplan för kvarteret Stenen ges möjlighet att med nya hyreslägenheter motverka bostadsbristen för studenter i Örebro – samtidigt som stadsbilden får en uppgradering med modern och annorlunda arkitektur.
– Det sticker ut med sitt språk och uttryck, fast på ett sätt som passar väldigt fint in i grannskapet. Kontrasten är uppiggande, tycker Viktoria Buskqvist.

I fastigheten planeras 57 små men yteffektiva och flexibla hyresrätter för en person eller två som vill dela. De boende kan välja att sova mot gatan eller mot gården. Lägenheterna har gott om förvaring som göms bakom skjutväggar. Enkla, robusta och vackra material skapar rum för att plugga, sova, umgås, festa och reparera cykeln.

Byggnaden får en tyst och lugn innergård med trapphus, trappor och entrébryggor mot söder och öster. En social utomhuszon där man umgås, möts sponant och tar en fika på bryggan. Det finns åtta bilplatser i markplan och gott om cykelplatser lättåtkomligt och inomhus.

Mot gatan får byggnaden ett levande fasadmaterial som signalerar dynamik och aktivitet i sin gestaltning, med de utkragande burspråken och bottenvåningens uppglasade lokaler. Det blir en varm och tydlig profilbyggnad som knyter an till det framväxande Campus USÖ. In mot gården utförs fasaden i tegel.
– Pricken över i blir givetvis den stora takterrassen som nås av alla, konstaterar Viktoria Buskqvist. Intill terrassen finns en gemensamhetslokal med pentry, toalett och dusch. Det är som gjort för umgänge och fest, övernattande gäster, eller yogan och akvarellkursen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige