Image

White i tävling om Skogskyrkogården

ARKITEKTUR Som enda helsvenska team tävlar White om att få rita ett nytt krematorium på Skogskyrkogården i Stockholm, som sedan 1994 finns med på Unescos världsarvslista.
Publicerad den 28 Maj 2009

– 14 länder var representerade i den internationella prekvalificeringen,
och vi gick vidare som enda helsvenska team. Det känns naturligtvis mycket bra, säger Anders Svensson, vd på White.

Skogskyrkogården, skapad mellan 1915 och 1940, anses vara en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser, som årligen lockar besökare från hela världen.

Kyrkogårdens mest kända byggnader är kapellen och krematoriet som ritades av arkitekten Gunnar Asplund. Krematoriet är tekniskt föråldrat och ska nu ersättas med ett nytt som planeras att stå klart år 2012.

Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad har beslutat att utse fem deltagare i den inbjudna projekttävlingen för ett nytt krematorium. Förutom Sverige kommer de utvalda kontoren/teamen från Japan, England, Tyskland, Schweiz, Italien och Danmark.

Anders Thalberg och Bengt Svensson är ansvariga arkitekter för Whites tävlingsbidrag, som ska lämnas in senast 30 september.

– Att vi blivit utvalda är ännu en bekräftelse på att vi hör hemma i den internationella konkurrensen, säger Anders Thalberg på Whites Stockholmskontor.

– Uppgiften är ovanlig och ger oss anledning att fundera över både arkitekturen och livet i allmänhet. Att arrangera och rita byggnader inom världsarvet Skogskyrkogården innebär naturligtvis högt ställda krav, där vi måste finna vårt eget förhållningssätt.

Tävlingsjuryn kommer att bestå av personer som representerar Stockholms Kyrkogårdsförvaltning, Stadsmuseet och Sveriges Arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige