Image

White deltar i återuppbyggnaden efter terrorattentatet i Oslo

Bygg/Arkitektur White arkitekter får uppdraget av norska Statsbygg att hjälpa till med utformningen av det nya Regeringskvartalet i Oslo. Kvarteret där det norska regeringskansliet är placerat skadades svårt i bombdådet den 22 juli 2011. Nu har sex team valts ut som rådgivare för en ny detaljplan som lägger grunden för återuppbyggnaden.
Publicerad den 10 December 2014

Uppdraget leds från Whites kontor i Oslo och i det deltar medarbetare med kunskaper inom stadsbyggnad, arkitektur, landskapsarkitektur, trafikplanering och hållbarhet. I Whites team ingår även Alliance arkitekter och Sweco Transportsystem.

Arkitektuppdraget ska redovisas i april 2015.

– Vi fick uppdraget tack vare vår erfarenhet av komplexa stadsbyggnadsuppdrag. Den stora utmaningen handlar om att hitta en balans mellan öppenhet och säkerhet. Kvarteret måste utformas för att öka säkerheten i framtiden, men samtidigt vill vi värna öppenhet och tillgänglighet för medborgarna i staden, säger Thomas Landenberg, arkitekt på White i Oslo.

White fick uppdraget i konkurrens med några av världens främsta arkitektkontor. Sammanlagt anmälde 24 team sitt intresse och av dessa har Statsbygg valt ut sex. Vid sidan av White kommer bland andra holländska MVRDV, danska BIG och norska Snøhetta, att arbeta med den nya detaljplanen.

– Detta är mer än ett uppdrag och naturligtvis laddat med mycket känslor efter det som hände 2011. Här handlar det om samhällsbyggnad i ordets djupaste bemärkelse och att bevaka demokratins värden. Att vi får ytterligare ett prestigeuppdrag i Oslo visar att vår kompetens på det här området vinner respekt och efterfrågas, säger Johan Lundin, arkitekt och kontorschef på White i Göteborg.

White har varit verksamma i Norge under några år och i höst öppnade företaget ett eget kontor på Møllergata i Oslo. Etableringen är ett resultat av en rad framgångar i Norge de senaste åren. Förra året vann White arkitekttävlingen om Oslos nya hamnpromenad tillsammans med Rodeo arkitekter. White har nu senast ritat två skolor som nyligen invigdes – Færder videregående skole i Tønsberg och Bråtejordet skole i Skedsmo.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige